Apa de robinet formează învelișuri protectoare pe produsele de plastic de uz casnic, protejând de microplastice dăunătoare

©

Autor:

Apa de robinet formează învelișuri protectoare pe produsele de plastic de uz casnic, protejând de microplastice dăunătoare
Apa de la robinet produce un scut natural de protecție împotriva microplasticelor dăunătoare, care poate ajuta la prevenirea eliberării lor de către produsele de uz casnic, cum ar fi ceainicele din plastic, potrivit unui studiu condus de cercetătorii de la Colegiul Trinity din Dublin.
Cercetarea, publicată în Chemical Engineering Journal, dezvăluie că apa de la robinet conține oligoelemente și minerale care împiedică degradarea materialelor plastice în apă și eliberarea de microplastice. Microplasticele pot transporta o serie de contaminanți, cum ar fi urme de metale și unele substanțe chimice organice potențial dăunătoare. Studiile anterioare care investighează eliberarea de microplastice au folosit forme de apă pură, care există doar în laboratoare și nu iau în considerare în mod specific ionii și impuritățile găsite în apa de la robinet.

„Este bine-cunoscut faptul că materialele plastice se pot degrada și pot elibera microplastice, care pot ajunge în mediul înconjurător și pot fi consumate de oameni. Cercetările noastre arată că multe articole de uz casnic, precum ibricurile din plastic, care sunt folosite în mod repetat cu apa de la robinet, pot dezvolta în timp un efect protector care previne complet eliberarea microplasticelor", a declarat autorul studiului, profesorul John Boland de la Școala de Chimie a Colegiului Trinity.

„Deoarece apa de la robinet nu este 100 pură, ci conține oligoelemente și minerale, ceea ce am arătat este că dacă includeți aceste oligoelemente și minerale, degradarea plasticului din apa de la robinet este complet diferită. Am remarcat cum mineralele acoperă plasticul și previn orice fel de degradare. Descoperirea actuală este importantă pentru că am aflat că aceste tipuri de învelișuri de protecție pot fi fabricate în laborator și aplicate direct pe plastic, fără a fi nevoie să așteptați ca acesta să se acumuleze în mod natural”, a declarat același cercetător.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-11-2021 | creare: 02-11-2021 | Vizite: 297
Bibliografie
Tap water produces a protective shield against microplastics, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211021120932.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pătrunderea microplasticelor în celulele vii
  • Contaminarea microplastică, întâlnită cel mai frecvent la moluște
  • Fulgii de zăpadă pot conține cantițăți variabile de plastic
  •