Aproape 30% dintre persoanele cu astm bronșic folosesc în exces medicamentele de salvare

©

Autor:

Aproape 30% dintre persoanele cu astm bronșic folosesc în exces medicamentele de salvare
Mai mult de un sfert dintre pacienții cu astm bronșic folosesc în exces inhalatoarele prescrise pentru a ameliora rapid simptomele.
Cercetătorii de la Universitatea Queen Mary, Londra, au observat faptul că prescrierea în exces a bronhodilatatoarelor de scurtă durată poate varia de la 6 până la 60%.

Astmul afectează aproximativ 5,4 milioane de oameni în Marea Britanie și se manifestă clasic prin tuse, wheezing (respirație șuierătoare), dispnee (senzația de lipsă de aer). Tratamentul astmului presupune utilizarea medicamentelor beta-agoniste sau a corticosteroizilor, după severitate. Inhalatoarele prescrise pentru combaterea rapidă a simptomelor la nevoie, sunt reprezentate de beta-agoniștii cu durată scurtă de acțiune (SABA), dar acestea nu trebuie utilizate în mod curent.

Totuși, conform studiului, persoanele cu astm bronșic utilizează în exces aceste inhalatoare, în loc de alegerea efectuării unor terapii corespunzătoare. Apare astfel controlul slab al astmului și creșterea numărului de exacerbări anuale, cu o evoluție nefavorabilă.

Cercetătorii au analizat mai mult de 700.000 de date ale pacienților și au descoperit cum 26% dintre pacienți cu astm bronșic au primit prescripție eronată de beta-agoniști cu durată scurtă de acțiune.

Sprijinirea pacienților care utilizează în exces inhalatoarele SABA, reduce cu până la 70% numărul internărilor ulterioare în spital.

Utilizarea excesivă și inadecvată a SABA devine periculoasă pentru pacienții care suferă de astm bronșic, fiind necesară reevaluarea schemei de tratament de către medic.

sursa: Science Daily
foto: Queen Mary University of London

Data actualizare: 23-06-2022 | creare: 23-06-2022 | Vizite: 317
Bibliografie
More than a quarter of people with asthma still over-using rescue inhalers, putting them at increased risk of severe attacks, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220615211340.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Inhalatorul inteligent pentru astmatici
  • Consumul de paracetamol în timpul sarcinii crește riscul copilului de a dezvolta astm
  • Un dispozitiv care ar putea preîntâmpina atacurile de astm
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum