Aproape jumătate dintre pacienții cu COVID-19 îndeplinesc criteriile de diagnostic pentru sindromul de oboseală cronică

©

Autor:

Aproape jumătate dintre pacienții cu COVID-19 îndeplinesc criteriile de diagnostic pentru sindromul de oboseală cronică
Un studiu publicat pe serverul medRxiv, care și-a propus să afle cât de comun este sindromul de oboseală cronică (encefalomielita mialgică) la pacienții cu COVID-19 persistent, arată că sindromul apare cu o frecvență mai mare decât se estima anterior, aproximativ 45% dintre indivizii cu COVID-19 îndeplinind și criteriile de diagnostic pentru encefalomielita mialgică.
Infecția cu virusul SARS-CoV-2, de cele mai multe ori asimptomatică, poate fi, în unele cazuri, responsabilă pentru o serie de simptome debilitate (care provoacă o dizabilitate temporară) care persistă pentru o perioadă prelungită de timp de la faza acută a bolii, diagnosticul fiind acela de COVID-19 persistent. Afecțiunea apare la aproximativ 0,4% dintre pacienții și se manifestă prin stări de rău în urma efortului fizic, dureri de cap sau dureri în piept, tulburări de somn, dispnee și confuzie. Simptomele sunt unele similare cu cele ale sindromului de oboseală cronică, o condiție de asemenea debilitantă.

Două studii cu cohorte reduse de pacienți cu COVID-19 au arătat că aproape 45% dintre subiecți au îndeplinit criteriile de diagnostic pentru sindromul de oboseală cronică. În studiul actual, cercetătorii au caracterizat o cohortă de pacienți cu COVID-19 persistent și au determinat prevalența encefalomielitei mialgice în rândul acestora. O parte dintre pacienți (140) au fost îndrumați către o clinică care se ocupă de cazuri de COVID-19 persistent. Datele cu privire la simptomele pacienților au fost obținute prin chestionare completate cu o săptămână înainte de vizita la clinică, cât și din fișele medicale ale fiecărui pacient.

Vârsta medie a pacienților incluși în studiu a fost de 47 de ani, iar majoritatea au fost femei (59%). Șaptesprezece pacienți au fost internați în timpul fazei acute a bolii, doi dintre aceștia necesitând internarea la terapie intensivă. Aproape jumătate dintre pacienți prezentau o predispoziție crescută de a dezvolta o formă severă de COVID-19, deoarece sufereau de diferite boli cronice. Rezultatele studiului au indicat faptul că peste 70% dintre pacienți au raportat limitări funcționale, 45 dintre subiecți având o bunăstare compromisă semnificativ. Dintre pacienții la care simptomele au persistat pentru mai mult de sase luni (105 pacienți), 43%  au îndeplinit criteriile pentru sindromul de oboseală cronică.

sursa: News Medical
foto: fizkes/Shutterstock

Data actualizare: 12-08-2022 | creare: 12-08-2022 | Vizite: 470
Bibliografie
How common is chronic fatigue syndrome among patients with long COVID-19?, https://www.news-medical.net/news/20220810/How-common-is-chronic-fatigue-syndrome-among-patients-with-long-COVID-19.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obosit tot timpul - cauze medicale frecvente
  • Oboseala cronică, semnul unei probleme de sănătate
  • Cercetătorii au descoperit impactul infecției cu virusul SARS-CoV2 la nivel ocular
  •