ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Radiologie și imagistică medicală Radiologie și imagistică medicală Iași

Urografia IRM la copii – ghid pentru părinți

Urografia IRM la copii – ghid pentru părinți
Autor: Dr. Codruța Iliescu, medic primar Pediatrie, Nefrologie pediatrică, Arcadia

Ce este un urografia IRM?

Urografia IRM este un examen imagistic medical neiradiant și nedureros, care permite vizualizarea în secțiuni bi-/tridimensionale a rinichilor și căilor urinare, precum și a vezicii, aducând detalii anatomice extrem de importante pentru chirurgul urolog, în cazul malformațiilor renale complexe.
Aparatul de IRM (imagistică prin rezonanță magnetică) este constituit dintr-un pat mobil care alunecă într-un tunel îngust, în interiorul căruia se află un electromagnet care va genera un câmp magnetic intens (3 Tesla) în care va intra corpul copilului, apoi va fi expus la undele de frecvență radio emise de o antenă care va fi amplasată în apropierea regiunii de examinat. Pentru valorile câmpului electromagnetic utilizat nu s-au demonstrat consecințe dăunătoare pentru oameni.

 

Este nevoie de pregătire înainte de uro-IRM?

Este necesară sedarea copiilor < 5 ani, deoarece IRM-ul necesită imobilizarea perfectă a acestora mai mult de jumătate de oră. În acest caz este necesar sa nu îi dați copilului sa bea sau să mănânce în dimineața examinării și să respectați recomandările date de medicul anestezist în seara premergătoare efectuării explorării.
Uneori, este necesară injectarea pe cale intravenoasă a unei substanțe de contrast care conține Gadolinium. Din acest motiv, este necesară plasarea unei flexule înainte de începerea examinării. Pentru a reduce durerea provocată de înțepătură, putem aplica o cremă anestezică locală.

 

Există riscuri la administrarea substanței de contrast ?

Intoleranța la agentul de contrast (care conține Gadolinium) injectat intravenos se poate manifesta în mod excepțional sub formă de senzație de căldură sau greață tranzitorie.
Adevărata alergie este și mai rară și se manifestă sub formă de edeme, bătăi rapide ale inimii, scăderea tensiunii arteriale sau urticarie.
Dacă copilul dumneavoastră are istoric de alergie (cum ar fi eczeme sau astm) sau dacă a avut deja o reacție alergică la injectarea unei substanțe de contrast cu ocazia unei examinări cu raze X, este important să oferiți aceste informații înainte de începerea IRM-ului.

 

Când nu se poate face o examinare IRM?

Scanarea IRM este strict interzisă la copii purtători de dispozitive medicale metalice: implant cohlear, stimulator cardiac, inele ale aparatului dentar, valve cardiace metalice.
Scanarea IRM poate, de asemenea, perturba un sistem de bypass pentru hidrocefalie.
Prin urmare, înainte de a intra în sala de examinare, menționați orice istoric de intervenție chirurgicală sau cardiologică atât la copil, cât și la părintele însoțitor.

 

Citiți mai multe:

https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/urografia-irm-la-copii-ghid-pentru-parinti

 
Programare