ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Radiologie și imagistică medicală Radiologie și imagistică medicală Iași

Cum decide chirurgul vascular tratamentul corect al varicelor

Cum decide chirurgul vascular tratamentul corect al varicelor
Autor: Dr. Lucian Iacob, medic specialist Chirurgie vasculară, Arcadia

În acest articol, îmi propun să detaliez toate metodele de tratament chirurgical al venelor varicoase, disponibile în 2023 și descrise în ghidurile de practică chirurgicală vasculară, pentru a înțelege cum decide chirurgul vascular tratamentul corect pentru fiecare pacient.

Chirurgia deschisă („clasică”)

Chirurgia deschisă a venelor varicoase presupune eliminarea acestora prin incizii la diverse nivele anatomice ale membrului inferior, în funcție de rezultatele examinării ecografice preoperatorii. Inciziile permit chirurgului vascular să deconecteze venele varicoase superficiale de la cele profunde. După deconectare, venele superficiale varicoase sunt îndepărtate prin smulgere, utilizând diverse instrumente chirurgicale și încercând a folosi incizii cât mai mici.

Poate părea barbar a smulge o venă în loc de a o îndepărta cu grijă (ca în cadrul recoltării pentru realizarea unui bypass, o procedură cu totul diferită), însă tehnica a fost perfecționată pe parcursul a zeci de ani și este una sigură. Mai mult, tehnica a fost modificată pe parcursul anilor pentru a asigura cea mai mică rată de recurență a venelor varicoase pe termen lung, înlocuind în totalitate tehnica veche de aplicare de clipsuri metalice.

Mai important de înțeles este că tehnica deschisă asigură pacientului cea mai mică șansă de recurență a venelor varicoase, comparativ cu toate celelalte tehnici chirurgicale folosite pentru tratamentul venelor varicoase. Așadar, se poate afirma că tehnica deschisă rămâne și în prezent „standard de aur” în ceea ce privește rezultatele pe termen lung. De asemenea, tehnica deschisă nu are limitări tehnice, putându-se găsi o soluție chirurgicală pentru orice tip de venă, indiferent de caracteristicile sale anatomice.

Chirurgia endovenoasă

Tehnicile endovenoase au fost dezvoltate din dorința de a scurta recuperarea postoperatorie a pacientului, precum și pentru a face intervențiile chirurgicale pentru vene varicoase accesibile în afara sălilor de intervenții chirurgicale. În practică, doar unele dintre aceste tehnici sunt cu adevărat realizabile în afara sălilor de intervenții chirurgicale, întrucât rămâne necesar în cazul majorității acestor tehnici ca ele să fie realizate într-un mediu steril. Ele se împart în termice, mecano-chimice, adezive și scleroterapice. Majoritatea acestor tehnici au limitări tehnice: diametru venos prea mare, tortuozitate importantă, tromboze (ocluzii) etc.

 

Citiți continuarea articolului:

https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/cum-decide-chirurgul-vascular-tratamentul-corect-al-varicelor

 
Programare