ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Radiologie și imagistică medicală Radiologie și imagistică medicală Iași

Tendinita calcificantă a umărului

Tendinita calcificantă a umărului
Autor: Dr. Răzvan Țăranu, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, Arcadia

Tendinita calcificantă a umăruluireprezintă calcificarea (depunerea cristalelor de hidroxiapatită de calciu) și degenerarea zonei din apropierea locului de inserție a coafei rotatorilor, care se manifestă clinic prin durere și reducerea mobilității umărului.

 

Coafa rotatorilor este formată din 4 tendoane: supraspinos, subscapular, infraspinos și micul rotund, fiecare contribuind la efectuarea unei anumite mișcări. Aceste mișcări fac posibilă obținerea unei mobilități complexe a articulației: supraspinosul – abducția, subscapularul – rotația internă, infraspinosul și micul rotund – rotația externă.

 

Tendinita calcificantă este întâlnită cel mai frecvent la persoane între 30 și 60 de ani, cu o incidență mai mare la femei. Cel mai adesea calcificarea apare la o distanță de 1 – 1,5 cm de nivelul inserției tendonului supraspinos, dar oricare dintre tendoanele coafei rotatorilor poate fi afectat. Se consideră că diabetul zaharat și hipotiroidismul constituie factori de risc, dar în general nu există o cauză precisă pentru această patologie.

 

Citiți continuarea articolului:

https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/tendinita-calcificanta-a-umarului

 
Programare