Colonoscopia
Colonoscopia este o procedură minim invazivă care permite medicului să examineze întreg colonul cu ajutorul unui tub flexibil dotat cu o cameră video. Aceasta nu doar că detectează polipii sau alte anomalii, dar oferă și posibilitatea de a elimina polipii înainte ca aceștia să se transforme în cancer. Procedura este una sigură și rămâne metoda cea mai completă și precisă pentru evaluarea colonului, fiind singura procedură care poate atât diagnostica, cât și trata simultan. Efectuată regulat, conform recomandărilor, poate reduce riscul de cancer colorectal (CCR) cu până la 60-70%.
Colonoscopia, ca test de screening primar în populația cu risc, aduce nenumărate beneficii, principalul fiind tratamentul endoscopic. Studii recente arată faptul că această metodă primează, iar vârsta de începere a screeningului este de 45 de ani. Dovezile recente sugerează faptul că intervalele de screening ar putea fi extinse la mai mult de 10 ani la pacienții cu o colonoscopie negativă.
Colonoscopia este strategia de elecție în cazul cancerului colorectal (CCR) ereditar și al bolilor inflamatorii intestinale de lungă durată cu implicarea colonului.
Colonoscopia programată poate schimba cursul evolutiv al CCR.
Pentru evaluarea colonoscopică este necesară o pregătire prealabilă, cu o zi înaintea procedurii, bazată pe dietă (restrictivă asupra alimentelor solide, bulion, lapte, smântână, semințe și sâmburi) și substanțe laxative, cu scopul de a se putea vizualiza conform mucoasa colonică. Medicația laxativă se administrează la recomandările medicului gastroenterolog, de regulă cu o seară înainte de evaluarea endoscopică sau chiar în dimineața procedurii. Medicul poate solicita sistarea medicației anticoagulante sau antiagregante plachetare, în funcție de necesitatea efectuării procedurii de polipectomie endoscopică.
Citiți continuarea articolului: