ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Radiologie și imagistică medicală Radiologie și imagistică medicală Iași

Cancerul colorectal, a treia cea mai frecventă formă de cancer

Cancerul colorectal, a treia cea mai frecventă formă de cancer
Autor: Dr. Ancuța Enea, medic specialist Gastroenterologie, Arcadia

Cancerul colorectal (CCR) reprezintă o cauză importantă de morbiditate și mortalitate, această patologie fiind la ora actuală a treia neoplazie ca frecvență la nivel mondial.

În România, cancerul colorectal reprezintă a treia neoplazie la sexul feminin (după col uterin și sân), respectiv a doua neoplazie la pacienții de sex masculin (după pulmon).

Riscul de apariție a cancerului colonic este diferit în funcție de prezența sau absența unor factori de risc genetici, de mediu, de gazdă.

 

Factori de risc în cancerul colorectal

Prezintă risc de a dezvolta cancer colorectal:

  • Pacienții din familii cu anumite sindroame genetice (ex. polipoza adenomatoasă familială și variantele ei: Sindromul Gardner, Sindromul Turcot și polipoza adenomatoasă familială atenuată; cancerul colorectal nonpolipos ereditar HNPCC; sindromul de polipoză hiperplazică) – au un risc de până la 90% de a dezvolta cancer colorectal la vârste tinere;
  • Pacienții cu istoric familial de cancer colorectal, cei cu o rudă de gradul I sau două rude de gradul II care au sau au avut cancer colorectal sau polipi colorectali – prezența polipilor pe peretele rectului sau al colonului poate determina apariția cancerului;
  • Pacienții cu istoric personal de cancer colorectal sau polipi colorectali inclusiv post-rezecție chirurgicală sau endoscopică;
  • Pacienții cu boală inflamatorie intestinală (boală Crohn sau rectocolită ulcero-hemoragică).

 

Factorii de risc mai includ:

  • Sexul – bărbații sunt mai frecvent afectați decât femeile;
  • Vârsta – pacienții peste 50 de ani sunt mai expuși riscului de a face cancer colorectal;
  • Mediul de viață urban;
  • Factorii dietetici – prezența grăsimilor alimentare în cantitate ridicată, consumul crescut de carne roșie sau procesată, o dietă săracă în fibre;
  • Consumul de alcool;
  • Fumatul;
  • Obezitatea;
  • Sedentarismul.

 

Citiți continuarea articolului:

https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/cancerul-colorectal-a-treia-cea-mai-frecventa-forma-de-cancer

 
Programare