Inaugurarea cabinetului de diagnosticare a osteoporozei ( DXA) ne-a dovedit că pentru a reuși trebuie să acordăm atenție, empatie și respect tuturor celor care ni se adresează. Am diversificat paleta de servicii prin deschiderea cabinetului de nutriție și dietetică si a celui de vaccinari inernationale.
ROmedic Cabinete medicale Arad Cabinete Radiologie și imagistică medicală Radiologie și imagistică medicală Arad

Obezitatea in menopauza

Autor: Corina Beljung

Obezitatea este considerată una dintre epidemiile din categoria bolilor netransmisibile datorită numarului mare de persoane afectate în întreaga lume. Începând cu 1998 OMS recunoaşte obezitatea ca boală, prevalenţa obezităţii depăşind malnutriţia şi bolile infecţioase [1].

Obezitatea reprezintă creşterea greutăţii corporale prin acumularea de ţesut adipos, obiectivizată printr-un indice de masa corporală de peste 30 kg/m2. Este o boală care poate fi prevenită într-o mare măsură, scăzută sau controlată printr-un comportament individual sănătos care include alimentaţia, controlul greutăţii corporale şi exerciţiul fizic.

Beneficiile prevenţiei obezităţii pot fi cuantificate în resurse umane economisite şi chiar de vieţi salvate prin prisma scăderii riscurilor asociate obezităţii cum ar fi de exemplu riscul cardiovascular sau diabetul zaharat tip 2. Costurile tratării obezităţii în fazele avansate împovărează sistemul sanitar, scad dramatic calitatea vieţii persoanelor afectate şi deseori nu sunt însoţite de recuperarea în totalitate a pacienţilor.

Una dintre cauzele apariţiei obezităţii este creşterea ponderală datorată menopauzei, o etapă fiziologică normală din viaţa femeilor. La femeile cu vârste între 42-50 ani se manifestă premenopauza însoţită de o creştere în greutate cu o medie de 0,5 kg/an [2]. Deja în multe state dezvoltate, speranţa de viaţă a femeilor a trecut pragul de 80 de ani, aşa încât o treime din existenţă se desfăşoară după menopauză [3].

De aceea, abordarea cea mai practică a obezităţii rămâne prevenirea sa precum şi adoptarea măsurilor corective din faza de suprapondere.

OMS apreciază că în lipsa măsurilor de prevenţie şi tratament în anul 2025 peste 50% din populaţia lumii va fi obeză [1]. Relaţia dintre menopauză, creşterea în greutate şi obezitate este deseori menţionată în studiile de specialitate din ultimii 15 ani dar incomplet elucidată până astăzi. Nu a fost demonstrat până acum un impact semnificativ al momentului instalării menopauzei deşi, la la femeile obeze faţă de cele normoponderale, simptomele sunt exacerbate [4]. Obezitatea este influenţată substanţial de factori genetici, demografici, sociali şi comportamentali.

Obezitatea clasică a fost legată în principal de consumul de alimente şi de activitatea fizică, dar sunt tot mai numeroase dovezile care susţin ipoteza că există o legătură între premenopauză şi creşterea accelerată a masei de ţesut adipos [2].

Asocierea menopauzei cu creşterea în greutate a fost studiată şi din perspectiva efectelor hormonilor sexuali şi a simptomelor menopauzei [2]. Analiza factorilor de risc în scopul stabilirii măsurilor de educaţie sanitară a populaţiei şi în elaborarea unor recomandări sănătoase se conturează deja ca o prioritate a politicilor de sănătate în ţara noastră [5].

Conform OMS obezitatea este a cincea cauză de mortalitate la nivel mondial, anual fiind 2,8 milioane decese, iar dintre cei 1,5 miliarde adulţi supraponderali, cu IMC cuprins între 25-29,9 kg/m2 existenţi în anul 2008, aproape 300 milioane erau femei obeze [1]. În România, în anul 2016 prevalenţa obezităţii la femei se încadra între 20-29,9%, ponderea fiind de 5 ori mai mare în rândul femeilor cu grad de şcolarizare scăzut. Cele mai ridicate procente ale ratei obezităţii în 2016 au fost înregistrate în judeţele Mehedinţi, Bihor şi Arad - figura 1 [1]. Pentru femeile cu vârste cuprinse între 55 de ani şi 65 de ani creşterea în greutate este o preocupare majoră, mai ales că obezitatea este una dintre disfuncţiile cele mai frecvente, direct asociată nutriţiei şi cu prevalenţa în creştere [1].

 

 

Bibliografie:

1.Analiza-de-situatie-ZEIO-2018 disponibilă pe http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/ 2018/11/

2.Davis SR, Castelo-Branco C, Chedrani P et al. Understanding weight gain at menopause.Br J Pharmacol. 2012:174-429.

3.Iancu FC. Osteoporoza de postmenopauză în România. Ginecologia. 2017, 17(3): 68-71.

4.Zain A, Polotsky A J. Best Practice&Research Clinical Obstretics &Gynaecology, vol.29, Issue 4, Mai 2015:548-553

5.Graur M. Ghid pentru alimentație sănătoasă. Editura Performantica, Iasi 2008: 166-170

 

 

 

 
Programare