Inaugurarea cabinetului de diagnosticare a osteoporozei ( DXA) ne-a dovedit că pentru a reuși trebuie să acordăm atenție, empatie și respect tuturor celor care ni se adresează. Am diversificat paleta de servicii prin deschiderea cabinetului de nutriție și dietetică si a celui de vaccinari inernationale.
ROmedic Cabinete medicale Arad Cabinete Radiologie și imagistică medicală Radiologie și imagistică medicală Arad

Corelatia alimentatiei cu obezitatea la femeile in postmenopauza

Autor: Corina Beljung

 

Principalele obiective propuse prin prezentul articol sunt legate de corelaţia dintre alimentaţie, obiceiurile alimentare, stilul de viaţă şi patologia pacientelor aflate în postmenopauză şi creşterea semnificativă în greutate a acestora odată cu instalarea menopauzei. Conform cu informatiile Institutului National de Statistică speranța de viață a femeilor în Romania este de 77,6 ani cu perspectiva creșterii în următorii ani, de aceea un astfel de studiu poate oferi informații care să ducă la creșterea calităţii vieţii femeilor care aparţin acestei categorii de vârstă.

 

Este binecunoscut faptul că, odată cu apariţia semnelor premenopauzei, dar şi pe întreaga perioadă de tranziţie spre menopauză, organismul femeilor este într-o continuă transformare cu afectarea tuturor metabolismelor din organism, iar efectele sunt multiple şi nu întotdeauna uşor de controlat şi corectat. Frecvent, instalarea menopauzei este asociată cu creştere marcată în greutate datorită tulburărilor endocrine şi metabolice cu efecte asupra întregului organism, dar mai ales asupra sistemului osteo-articular, cardiovascular şi asupra metabolismului glucidic, lipidic şi protidic. Și în acest studiu se constată o preocupare din partea unora dintre femei de a avea o greutate cât mai apropiată de cea ideală. Astfel unele au cerut sfatul nutriționiștilor, încercând să adopte o dietă cât mai sănătoasă.

 

Trebuie remarcat faptul că 54% dintre femei declară că au crescut în greutate după menopauză și un procent asemănător, 57%, au raportat variații ale greutății în ultimile 12 luni. Însă numai 30 % dintre femei declară că au un consum mai mare de alimente decât alți membrii ai familiei, în timp ce 43% se declară preocupate de mâncare. 51% dintre femei spun că în familie mai sunt și alți membri cu obezitate în condițiile în care s-a găsit un procent semnificativ, de 60%, al femeilor obeze care gătesc pentru mai mult de 3 persoane din familie, iar 75% dintre ele declară că sărbătoresc evenimentele din familie prin mese festive, bogate.

 

Metodele gastrotehnice utilizate pentru prepararea alimentelor au o repartiţie omogenă, procentele mai mari fiind înregistrate la gătitul la cuptor și prin fierbere, dar cuprind și tehnici de prăjire în ulei sau pe grătar ca fiind utilizate larg.

Deși activitatea fizică este o componentă importantă în lupta împotriva obezității, eșantionul studiat prezintă o repartiție redusă pe activitatea fizică frecventă, mai puțin de jumătate dintre femei declară că fac mișcare de 1-2 ori pe săptămână.

Un alt aspect important este faptul că 80% dintre participantele la studiu au declarat că au primit atenționări din partea medicilor curanți asupra depășirii greutătii corporale normale pentru înălțimea lor, însă doar 55% dintre ele au ținut măcar o dietă în decursul timpului și numai 20% dintre acestea au fost îndrumate de personal de specialitate cu pregătire în nutriție.

 

Compoziția corporală care se modifică odată cu înaintarea în vârstă, factorii metabolici și hormonali specifici după menopauză acompaniați de un declin al activității fizice oferă mecanismele generale favorabile pentru creșterea în greutate și în principal pentru creșterea masei de țesut adipos care tinde să înlocuiască masa de țesut muscular. Obezitatea apare după un dezechilibru mai îndelungat al balanței energetice, atunci când aportul energetic excede consumul. În cazul adulților tineri, greutatea corporală este reglată chiar dacă există variabilitate între aportul zilnic și consumul energetic. În cazul femeilor ajunse la menopauză deseori se constată o creștere a greutății corporale pe seama probabil a scăderii metabolismului bazal, a alterării nivelului hormonal din organism și nu în ultimul rând prin reducerea activității fizice. Sinteza de estrogeni de către țesutul adipos prin intermediul aromatazei devine sursa principală de estrogeni pentru femeile aflate în postmenopauză. În plus, femeile aflate în post menopauză care sunt și obeze sunt deseori afectate de patologii asociate cum ar fi hipertensiunea arterială, dislipidemia, diabetul zaharat, alte boli cardiovasculare și au un risc crescut în a dezvolta diferite forme de cancer .

 

Femeile care au acumulat kilograme odată cu intrarea la menopauză pot avea o rată de eșec mai mare în încercarea de a scădea în greutate prin restricție calorică în decurs de câțiva ani de la intervenție. Se recomandă monitorizarea atentă a creșterii în greutate pe perioada menopauzei pentru că pierderea surplusului de kilograme este dificil de realizat și greu de menținut în timp. În anul 2005 Societatea  pentru Obezitate și Societatea Americană de Nutriție lansează ideea de a efectua studii care să ajute în identificarea și mai buna înțelegere a factorilor asociați cu menținerea greutății după întreruperea dietelor pentru această categorie de femei .

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Programare