ROmedic Cabinete medicale Cluj Napoca Cabinete Ortodonție și ortopedie dento-facială Ortodonție și ortopedie dento-facială Cluj Napoca

ORTODONTIA INTERCEPTIVA

ORTODONTIA INTERCEPTIVA
Autor: Dr.med.dent.Peev Mirela Monica
Ortodontia interceptiva surprinde forme incipiente/usoare de anomalii dento-maxilare , care prin instituirea unor masuri terapeutice specifice, previn instalarea unor malocluzii adevarate.
Mai simplu spus: educarea copilului pentru vizitele periodice la medicul ortodont/ de medicina dentara ,poate surprinde si elimina, factorii patogeni, modificarile dentare, modificarile de eruptie dentara. Beneficiile acestor vizite isi vor pune amprenta si pe sanatatea dentara/parodontala prin programele de igienizare.
Metodele terapeutice ale ortodontiei interceptive sunt interventii profilactice cu caracter de urgenta.Este foarte bine daca preventia anomaliilor dento-maxilare surprinde copilul mic, dar ea vizeaza toate varstele. In cazul in care nu s-au aplicat la timp mijloacele profilactice si terapia interceptiva, anomaliile dento-maxilare evolueaza, putandu-se agrava la adult. Faptul ca fracventa anomaliilor dento-maxilare e in continua crestere, impune aplicarea masurilor profilactice la orice varsta.
Terapia interceptiva cuprinde un ansamblu de masuri si mijloace instituite in vederea opririi cursului dezvoltarii unei abateri de la normal. Indepartarea cauzei este uneori suficienta, intrucat reglarea autonoma readuce normalitatea.
Recomand surprinderea si interventia urmatoarelor situatii in perioada dentatiei temporare/mixte: ocluzii incrucisate, ocluzii inverse frontale, pierderea precoce a dintilor temporari cu inchiderea spatiului, persistenta dintilor temporari peste limita normala de inlocuire, dintii in mapozitie, suprimarea obiceiurilor vicioase, corectarea deglutitiei atipice, ocluzii distalizate, ocluzii deschise prin interpunerea limbii sau sugerea degetelor,situatii care nesurprinse la timpul potrivit pentru interventie, pot duce la grave anomalii dento-maxilare.
In dentatia permanenta si varsta adulta, factorii de risc in frecventa anomaliilor dento-maxilare pot fi de origine medicamentoasa , administrarea unor medicamente cu risc malformativ, anticonvulsivante, antiemetizante, expunerea la radiatii ionizante, folosirea instrumentelor muzicale de suflat. In legatura cu modificarile musculare de la nivelul aparatului dento-maxilar care apar la instrumentistii suflatori, Strayer in 1939, medic ortodont si fagotist in orchestra filarmonica din Philadelphia, sesizeaza pentru prima data rolul instrumentelor muzicale de suflat in aparitia unor anomalii dento-maxilare.
Datorita modificarii functiei musculare, instrumentele muzicale de suflat pot provoca unele anomalii dento-maxilare, dar pot fi utilizate si pentru corectarea altora (recomandarea miogimnasticii pentru muschii orbiculari au buzelor si buccinatori - in respiratia orala habituala, incompetenta labiala, ocluzie distala, protruzie superioara) cu alte cuvinte, ele pot avea fie rol etiopatogenic, fie rol terapeutic.
Dr.med.dent.Mirela Monica PEEV
Specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala
 
Programare