ROmedic Cabinete medicale Cluj Napoca Cabinete Stomatologie Stomatologie Cluj Napoca

CONDUITA IGIENEI DENTARE

CONDUITA IGIENEI DENTARE
Autor: Dr.med.dent.Mirela Monica PEEV
Din fericire, ne bucurăm de o gamă largă/variată de produse pentru igiena orală, care ne pot îndeplini cele mai pretenţioase preferinţe. De la periuţe de dinţi manuale - interdentare, linguale, cu cap flexibil, cu păr natural, cu perii de diferite reliefuri, grosimi, cu indicaţii pentru fumători (perii impregnaţi în carbonat de calciu), pentru dinţi sensibili (cu perii moi şi rotunjiţi), cu indicaţii poschirurgicale (delicate, cu perii impregnate în clorhexidină) - periuţe de dinţi electrice-rotative şi oscilante, cu accumulator - duşuri bucale - cu micro-bule, cu ozon - paste de dinţi - cu o gamă extraordinar de mare şi în plină dezvoltare (pentru fumători, pentru tratamente homeopate, pentru dinţi sensibili, cu enzime, antitartru, pentru parodontoze, cu clorhexidină - postchirurgicală, pentru gingii sensibile, pentru albire, pentru copii, pentru lucrări protetice, bio, etc.) - ape de gură -cu/fără alcool, cu clorhexidină, cu ingediente naturale, cu diferite arome, pentru copii, pentru proteze, pentru fumători - până la - aţe dentare - de diferite grosimi, cu/fără suport, impregnate cu nitrat de argint, cu diverse arome, cerate cu xylitol.
Toate aceste componente (periuţa de dinţi, pasta de dinţi, apa de gură, aţa dentară) fac parte, obligatoriu, din igiena dentară/orală zilnică.
În cazul în care dantura/cavitatea orală are anumite particularităţi (lucrări protetice, proteze, aparate ortodontice, gingivite, parodontoze, etc.) este de preferat să se consulte un medic de medicină dentară/stomatolog, care va indica, individualizat, gama de produse necesare igienei dentare.
Un rol important în menţinerea igienei orale este alimentaţia/dieta.
Interferenţa dintre flora microbiană şi hidraţii de carbon nu are loc, în general, în mediul salivar, ci numai pe suprafeţele dentare şi în mod special în zonele retentive acoperite de placa bacteriană; producerea acidului începe în placa bateriană la câteva minute după ingestia de zahăr.
Recomandarea noastră, a medicilor de medicină dentară,este controlul stomatologic la un interval de şase luni, în cazul în care "nu sunt probleme", pentru a se face un control, un detartraj, un periaj professional. Aceste controale, care în ţările dezvoltate, sunt obligatorii şi normale, preîntâmpină /profilaxează "problemele" care neobservându-se la timp pot creea disconfort/durere.
Sănătatea cavităţii bucale este esenţială pentru menţinerea sănătăţii întregului organism.
Dr. med. dent. Mirela Monica PEEV
Specialist în ortodonţie şi ortopedie dento-facială
 
Programare