ROmedic Cabinete medicale Cluj Napoca Cabinete Stomatologie Stomatologie Cluj Napoca

GEMOTERAPIA IN STOMATOLOGIE (partea a doua)

GEMOTERAPIA IN STOMATOLOGIE (partea a doua)
Autor: Dr.med.dent.Mirela Monica PEEV
Gemoterapia, ramura a bioterapiei, metoda de tratament cu extracte din tesuturi vegetale embrionare proaspete - tesuturi meristematice - isi are originile in antichitate. (Galenus c.130-c.190, Paracelsus c.1493-1541, Pol Henry, medic belgian, parintele gemoterapiei moderne, Fernando Pitera , medic italian). Noutatea acestui tratament consta in stabilitatea componentelor bioactive prezente in extractele glicero-alcoolice la concentratii mari, eliberarea si restaurarea activitatii biologice a accestora prin diluare, proces ce permite pastrarea in timp a produsului gemoderivat.
In stomatologie/medicina dentara, gemoterapia are o sfera de activitate destul de larga, astfel incat gemoderivatele sunt prescrise separat sau in scheme de asociere pentru realizarea unor actiuni prin mecanisme sinergice sau complementare , care au ca rezultat , pe plan biologic, un efect specific si efecte generale asupra intregului organism.
In cavitatea bucala, regula/profilaxia "de aur" este igiena dentara. Intr-un organism echilibrat/sanatos, cu igiena dentara riguroasa, controale stomatologice regulate, nu intalnim afectiuni bucale, carii, parodontoze,etc.
Gemoterapia in stomatologie o indic in cazul unor dezechilibre organice generale, gemoderivatele realizand si un "drenaj biologic" prin care se elimina substantele nocive produse in tesuturi /introduse in organism, restaurandu-se astfel echilibrul biologic perturbat in organism.

Parodontoza - proces patologic produs prin liza tesuturilor parodontale si in deosebi a osului alveolar. Procesul bolii este influentat de factori sistemici (statusul imunitar, stresul, functiile endocrine, fumatul, dragurile, varsta si alimentatia) si factori locali (pozitia si morfologia dintelui, tartrul, aparate si proeminente, traume ocluzale, sanatatea mucogingivala). Placa dentara este cauza principala a bolii parodontale, iar instructajul de igiena orala este un sfat foarte util pentru prevenirea imbolnavirii gingivo-parodontale. Gemoterapia vine in ajutorul bolii parodontale cu o schema de asociere a gemoderivatelor:
Extractul din muguri de Brad alb - Abies pectinata (muguri) M.G.1DH- indicat in tulburari ale dentitiei, carii, parodontoza, demineralizare/decalcifiere la adulti si copii, in asociere cu Extractul din muguri de Mesteacanalb/Mesteacan pufos - Betula pubescens (muguri) M.G.1DH - indicat in demineralizare si decalcifiere osoasa generala, rahitism, osteoporoza si tulburari de metabolism si in asociere cu Extract din muguri de Stejar - Quercus pedunculata(muguri) M.G.1DH - indicat in parodontoze, surmenaj fizic si intellectual. Posologia acestei scheme este data de medic in functie de particularitarile individuale pe care le prezinta pacientul.

Stomatita - inflamatia mucoasei bucale. Tratamentului simptomatic din cabinetul de medicina dentara, gemoterapia ii poate adauga si o schema de macerate glicerice, cu effect antiinflamator si cicatrizant asupra mucoasei bucale: Extract din mladite de Afin - Vaccinium myrtillus (mladite)M.G.1DH , Extract din muguri de Brad - - Abies pectinata (muguri) M.G.1DH, Extract din mladite de Lemn cainesc - Ligustrum vulgare (mladite) M.G.1DH. Posologia si asociatiile de tratamente sunt indicate de catre medic.
"Natura nu apartine nimanui si totusi ea se daruie tuturora!"
(T. Bogdan, vol. "Stare de crepuscul")

Dr.med.dent.Mirela Monica PEEV
specialist in ortodontie si ortopedie dento-faciala
 
Programare