ROmedic Cabinete medicale Cluj Napoca Cabinete Stomatologie Stomatologie Cluj Napoca

ADORM ORIUNDE, DATORITA OBOSELII...!?

ADORM ORIUNDE, DATORITA OBOSELII...!?
Autor: Dr.med.dent.Mirela Monica Peev
 Din ce in ce mai des,  auzim atat de la pacienti, cat si de la prieteni, colegi,  ca sunt obositi. O stare de oboseala pe un teren sanatos, poate fii o stare " normala" in cazul in care, suprasolicitam organismul, fara a-l alimenta cu alimentatie de buna calitate, apa, somn, aer proaspat,  exercitii fizice.  Starea de oboseala cronica, cu cauze de natura fizica, psihica, emotionala, imparte simtomatologia in categorii bine definite  cu tratamentele aferente efectului/cauzei.
 Sa adormi oriunde, oricand si orice pozitie, cum ar fii in birou pe scaun in timp ce lucrezi, in timpul unui examen clinic, pe scaunul dentar in timpul tratamentului stomatologic...nu este cauzata de oboseala cronica ,o astfel de tulburare poate  fii cauza unei  afectiuni numita narcolepsie.
Narcolepsia este o tulburare cronica a somnului caracterizata prin somnolenta diurna greu de stapanit si atacuri paroxistice de somn. Conform specialistilor, narcolepsia a fost descrisa prin patru simptome:
• accese subite si repetate de somn;
• cataplexie (reprezinta pierderea brusca a tonusului muscular)
• halucinatii hipnagogice (" vedenii" auditive, vizuale, tactile care apar la adormire)
• paralizii de somn (persoana nu poate face miscari voluntare inainte de a adormi) .
In momentul examinarii unui pacient cu narcolepsie este foarte posibil ca acesta sa adoarma in timp ce i se efectueaza examenul clinic, in timp ce medicul examinator vorbeste cu acesta. Pleoapele individului pot fi cazute cu tendinta de a adormi in orice clipa...
  Dorim din tot sufletul, ca pacientii sa fie relaxati in timpul tratamentelor stomatologice....dar cand pacientul adoarme pe scaunul dentar in timpul tratamentului, facandu-ne responsabili nu numai de actul medical ci si de manifestarile cataplexice (pierderea brusca a tonusului muscular), profesionalismul medical, ne determina  sa corelam tulburarea cu cauza unei afectiuni. Aceasta afectiune poate fii diagnosticata de medicii specialisti, iar schimbarea stilului de viata, poate aduce beneficii zilnice.
"Niciodată nu m-am gândit că aş putea adormi pe scaunul stomatologic în timpul unei intervenţii medicale. Ei bine, mi s-a intamplat. Unde ? La... ! Atmosfera elegantă şi relaxantă, buna dispoziţie permanentă a cadrelor medicale, te fac să uiţi, de cum ai intrat, că te afli într-o clinică stomatologică. Felicitari ... şi multumesc !" (pacient....)
... si noi le multumim pacientilor, asigurandu-i de inalt profesionalism medical.
Dr.med.dent.Mirela Monica Peev
specialist in ortodontie si ortopedie dento-faciala
 
Programare