ROmedic Cabinete medicale Cluj Napoca Cabinete Ortodonție și ortopedie dento-facială Ortodonție și ortopedie dento-facială Cluj Napoca

DINTI BUNI...ÎI AM DE LA TATA!

DINTI BUNI...ÎI AM DE LA TATA!
Autor: Dr.med.dent.Mirela Monica PEEV
Ereditatea cavitatii bucale, privita ca element al evolutiei, isi exercita influenta alaturi de factorii de mediu atat asupra dintilor (forma, marime,eruptie), muscaturii, salivei cat si a sistemului immunologic.
Dr.med.dent. Ulrich Schlagenhauf, prof.al Universitatii din Wurzburg, presedinte al Societatii germane de parodontologie, afirma "studiile arata ca pana la 40% din sanatatea noastra dentara se datoreaza mostenirii."
Studiile de genetica, de antropologie si de genetica populationala, argumenteaza rolul ereditatii in etiologia anomaliilor dento-maxilare. Este posibil ca un copil sa mosteneasca dinti lati pe un maxilar ingust sau dinti mici pe un maxilar mare.
Malocluziile se pot produce prin disproportie mostenita intre dimensiunile dintilor si maxilarelor, rezultand inghesuiri sau spatieri dentare sau prin disproportia mostenita intre dimensiunea si forma maxilarelor, cu consecinta unor raporturi de ocluzie incorecte.
In general amestecurile de rase si populatii, prin multitudinea de combinatii genetice, supusa pemanent legii adaptabilitatii au determinat o crestere importanta a incidentei anomaliilor dento-maxilare si implicit un produs armonis sau desarmonic.
Ocluzia adanca, ocluzia deschisa, asimetriile faciale, macro- micrognatiile (maxilar/mandibula in disarmonie de crestere fata de oasele craniului) prognatia mandibulara ( arcada inf. o depaseste pe cea sup.spre anterior), insertiile de fren, diastema (strunga) cat si eruptia dentara, sunt cateva anomalii dento-maxilo-faciale cu determinism ereditar/mostenit. In cazul in care observam la copii nostrii "un aspect dentar disarmonic" aspect care seamana cu cel al unuia dintre parinti/bunici, este indicat consultul medicului ortodont.
Un zâmbet atrăgător îmbunătăţeşte aspectul, creşte încrederea şi respectul de sine!

Dr.med.dent. Mirela Monica PEEV
specialist in ortodontie si ortopedie dento-faciala
 
Programare