Arnica, o planta medicinala care trebuie conservata

Data publicării: 30-06-2009

In contextul cresterii cererii, conservarea arnicai face obiectul unei conventii intre culegatorii din zona Vosges (estul Frantei) si laboratorul Weleda, scrie ziarul francez Le Figaro.
„Numarul acestor plante a scazut mult de cativa ani”, afirma René Pierrot, fermier specializat in culesul de arnica. De treizeci de ani, la inceputul fiecarei veri, acest agricultor culege florile galbene de pe pajistile din Markstein, la o altitudine de peste 1.000 de metri. El lucreaza pentru laboratorul Weleda, care s-a angajat sa conserve aceasta specie vegetala pe cale de disparitie.
Culesul incepe, in general, la ora patru si jumatate dimineata. Dureaza doua-trei saptamani. Se culeg inflorescentele, precum si plante intregi, detasandu-se doar o mica parte din radacina. Trebuie respectate cateva reguli simple: se culeg nu mai mult de doua flori pe metrul patrat si o planta din trei. In restul anului, René Pierrot cultiva plante medicinale la Gérardmer (Vosges), cu un asociat.
In vederea conservarii resurselor, Weleda s-a asociat cu un grup de cincisprezece culegatori, din care face parte si René Pierrot, si care a semnat o conventie cu Asociatia de economie alpina din Vosges. Weleda le finanteaza permisul de culegatori eliberat de cele trei comune proprietare ale pasunilor din Markstein (100 € pe an): Fellering, Ranspach si Oderen. In schimb, acestia se angajeaza sa asigure conservarea plantei.
Culesul incepe atat de devreme dimineata din motive de logistica. Florile trebuie transportate pe la mijlocul diminetii la laboratorul Weleda, al carui sediu este in Huningue (Rinul de Sus), la o distanta de 70 de kilometri. Dupa o triere rapida, florile sunt puse la macerat. Apoi sunt macinate, presate, decantate si filtrate in vederea obtinerii unui produs brut care este folosit la fabricarea de medicamente sau de ulei de masaj.
Din antichitate, arnica este cunoscuta pentru proprietatile sale antiseptice, antiinflamatorii, fiind folosita pentru tratarea contuziilor, a oboselii si a durerilor musculare. Mai multe federatii sportive folosesc uleiul Weleda pentru recuperarea sportivilor. Cererea este in crestere continua, iar productia din Vosges nu este suficienta pentru a raspunde solicitarilor. Cultivarea arnicai in conformitate cu regulile agriculturii biodinamice (o forma de agricultura ecologica foarte elaborata) este testata in prezent in Germania, dar operatiunea este dificila, deoarece planta necesita un sol acid, sarac si un climat destul de special. Recent, Weleda a lansat un program de culegere a acestei plante in Romania, in cooperare cu World Wide Fund for Nature (WWF).
Conform celor mai experimentati culegatori, 2009 nu este un an bun pentru arnica. Ii trebuie multa umiditate primavara, in schimb in acest an s-a trecut de la iarna la vara in estul Frantei.
In afara de presiunea exercitata asupra culesului de cererea celor opt laboratoare care se aprovizioneaza din masivul Vosges, arnica este, de asemenea, victima ingrasamintelor pe care crescatorii de animale le imprastie pe pajisti pentru a avea mai multa iarba. Dupa doi sau trei ani, arnica este sufocata si dispare. Pistele de schi reduc si ele teritoriul arnicai, dar schimbarile climatice sunt cele care, fara indoiala, genereaza cele mai multe incertitudini.
Fondate in 1921 in Elvetia, laboratoarele Weleda au o etica ecologica inspirata de lucrarile lui Rudolf Steiner (1861-1925), fondatorul antroposofiei. O lucrare biografica i-a fost recent consacrata („Rudolf Steiner, biografie”, de Gary Lachman, Actes Sud). Aceasta lucrare traseaza itinerariul acestui ganditor foarte original. Scepticii sau doar curiosii vor gasi in aceasta lucrare o mina de informatii.
Sursa: Agerpres, 30-06-2009, Vizualizari 1429
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.