Articulația temporo-mandibulară (ATM): cea mai importantă și mai complexă articulație a craniului uman

©

Autor:

Articulația temporo-mandibulară (ATM): cea mai importantă și mai complexă articulație a craniului uman
Advertorial oferit de Physio Sport Therapy Academy

Pentru fiecare mișcare efectuată (mers, gesturi, etc.) în creier este transmis un impuls. Însă cea mai mare cantitate de impulsuri spre creier vin nu de la talpă sau picioare, ci de la ATM.

În natură, această articulație e cea mai importantă, este articulația care ne asigură viața; este nemaipomenită în ceea ce privește influențele sale asupra corpului omenesc. De aici vine cantitatea maximă de impulsuri aferente spre creier, de la această articulație, buze și față.

Reabilitarea după un infarct trebuie începută cu ATM și nu cu talpa sau mâna.

Este de menționat aici faptul că articulația în sine foarte rar dă dureri clinic. În schimb, această articulație are o mulțime de legături reflectorii  în corp:

  • ATM-ul prin Lanțul Miofascial Profund (LMP) influențează întreg sistemul musculo-osos.

ATM este  o parte indispensabilă a LMP (Lanțul Miofascial Profund),  care asigură stabilizarea maximală a corpului, prin diafragmele orizontale (a bazinului, toracolombară, apertura toracică, etc. ), stabilizarea  pe verticală (m. iliopsoas,). Atunci când se deteriorează funcția ATM se deteriorează funcția LMP (lanțului miofascial profund).

  • Disfuncțiile ATM dereglează funcția homolaterală a tonusului muscular.

Apare limitarea amplitudinilor articulațiilor pe aceeași parte. Scolioza (C) este  legată de disfuncția ATM. Pe aceeași parte va fi limitarea extensiei mâinii, limitarea mișcării piciorului, mărirea tonusului, atât la spate cât și în față va apărea senzație de durere la palpare.

Simptomele dureroase sunt pe aceeași parte cu articulația afectată. Dacă un pacient are dureri în regiunea umărului, genunchiului, cotului sau coxofemural numai pe o singură parte este posibil să fie o disfuncție a ATM.

ATM se încadrează în sistemul stomatognat; el include și funcția capului și a gâtului. ATM este o parte indispensabilă a craniului, este legată de osul temporal, frontal, zigomatic.

Este legată de mușchii gâtului în deosebi de MSCM (sterno-cleido-mastoidian), fiindcă se prinde de osul temporal, acolo unde este plasată ATM.  De aceea, osul și mușchiul nu pot fi despărțiți. Pentru a deschide maxilarul, este necesară implicarea tuturor mușchilor de sub și cei de deasupra osului hioid. Ei sunt principalii care deschid gura. De aceea sunt foarte importante clavicula, sternul și osul hioid.

La studiul articulației ATM se va determina că există un imens sistem de mușchi care împrejmuiesc nu numai ATM, dar și gâtul și porțiunea sublinguală. În afara de ligamentele care sunt pe fiecare articulație, ele sunt prezente lângă fiecare dinte, de aceea există și terapia pe dinți. Trebuie găsită poziția fiecărui dinte; o poziție incorectă a dinților apasă diferit pe dinte, dereglează poziția lor, care duce la legături reflectorii cu organele interne. Fiecare dinte este legat cu un organ concret. Afecțiunile organelor interne sunt legate de anumiți dinți. Când organismul funcționează corect stimulează adecvat organele interne, când incorect – se stimulează incorect.

Printre oasele craniului se regăsesc și nervi cranieni, de aceea există legătura nu numai cu sistemul nervos, ci și cu cel limfatic  și vascular, fiindcă cea mai impotantă arteră care suferă datorită tulburărilor ATM este artera vertebrală. 100% din afecţiunile acestei artere sunt legate de dereglarea ATM.

ATM este fixată de Dura Mater, (care este lipită de oasele craniului, de vertebrele cervicale, de sacru și coccis). De aceea ATM este legat de sacru și coccis prin Dura Mater, de asemenea pe oasele bazinului. Tot ceea ce poate provoca durere, ce este inclus în sistemul stomatognat poate fi cauza afectării ATM.

Care este tabloul clinic al afecțiunii ATM? O localizare a durerii dar de pe o singură parte,  poate fi o urmare a afectării ATM. Primul semn de dereglare a ATM este suferința (tonusul) mușchilor pe aceeași parte și se limitează mișcările atât în articulațiile mâinilor, cât și în articulațiile picioarelor.

Înca nu se știe exact de ce articulația în sine nu doare, ci numai scrâșnește ușor uneori și în același timp oferă un tablou clinic puternic din partea sistemului musculo-scheletal.

De ce ATM poate suferi dereglări atât de des? Este foarte important să cunoaștem funcțiile și dereglările acestei articulații miraculoase. Dar mai importante sunt diagnosticarea, testarea și corectarea ei.

Află mai multe despre articulația ATM la un curs în exclusivitate în România, dedicat personalului medical din domeniul recuperării medicale, cât și stomatologiei, ortodonției: www.physio.ro/site/lista_de_cursuri/atm

Cursuri în Premieră în România pentru specializare în testarea și manipularea articulației temporo-mandibulare:

  • 24-25 Septembrie 2020 București
  • 12-13 Noiembrie 2020 Timișoara

Data actualizare: 06-07-2020 | creare: 06-07-2020 | Vizite: 2319
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: