Asistenta de la Spitalul Grigore Alexandrescu, suspendata minim sase luni

Data publicării: 30-05-2008

Asistenta medicala de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" care a gresit pacientul si a dus un alt copil la sala de operatie a fost sanctionata de catre Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Bucuresti (OAMMB) cu suspendarea dreptului de a profesa pe minim sase luni, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa presedintele ordinului, Gheorghe Georgescu.
In data de 19 martie 2008, asistenta a luat un copil de 9 ani internat pentru examinarea vezicii urinare si l-a condus in sala de operatie, unde a fost operat de apendicita.
Presedintele OAMMB a afirmat ca in acelasi caz au fost sanctionati cu avertisment directorul de ingrijire al spitalului "Grigore Alexandrescu" si asistenta sefa pentru lipsa de supraveghere a persoanelor din subordine.
Potrivit presedintelui Gheorghe Georgescu, asistenta sanctionata cu suspendarea dreptului de profesie "si-a depasit atributiile", intrucat obligatia ei era aceea de a sta in sala de operatie. "Asistenta in cauza, la indicatia medicului anestezist cu care lucra, s-a dus in salon si a luat un alt copil. Ea avea obligatia sa identifice pacientul. Asistenta si-a depasit atributiile", a explicat Georgescu.
Presedintele Ordinului, Gheorghe Georgescu, a subliniat ca sanctiunea de suspendare a fost decisa in unanimitate, sanctiunea finala urmand a fi data in data de 20 iunie de catre Consiliul National al Asistentilor. "In 20 iunie, Consiliul National al Asistentilor va definitiva sanctiunea de suspendare, ei pot da o sanctiune mai mare de sase luni, care poate fi si de un an", a completat Georgescu.
Reprezentantul Ordinului a spus ca greseala asistentei a fost cauzata si de lipsa de personal din unitate.
Presedintele a precizat ca copilul ar fi trebuit adus in sala de operatie de asistenta de salon, dar aceasta colecta analize in acel moment. Referindu-se la avertismentul dat directorului de ingrijire si asistentului sef, Georgescu a explicat ca aceasta sanctiune "impune un comportament ireprosabil din partea celor sanctionati timp de 12 luni".
In cazul in care cei care au primit sanctiunea vor face o alta abatere, se va trece la suspendarea pe o perioada de timp.
Presedintele OAMMB a afirmat ca directorul de ingrijire si asistentul sef ar fi trebuit sa anunte cazul la ordinul asistentilor cu atat mai mult cu cat in Consiliul de conducere al spitalului s-a hotarat sa fie informate Colegiile Medicilor si al Asistentilor.
In celalalt caz petrecut la Spitalul Fundeni in care trei asistente s-au fotografiat langa patul unui pacient, Gheorghe Georgescu a spus ca in acest caz "OAMMB nu poate face nimic decat sanctiunea morala de a bate obrazul asistentelor in cauza".
"Aplicam Codurile de etica si deontologie profesionala si art. 281 alin.1 din Codul Muncii care prevede ca termenul pana la care se poate depune o plangere de la data savarsirii unei fapte este de 30 de zile, dar nu mai mult de sase luni, or fotografiile au fost facute in 2007", a explicat reprezentantul OAMMB.
Georgescu a tinut sa precizeze ca pacientul a declarat reprezentantilor Ordinului ca si-a dat acordul sa fie fotografiat alaturi de asistente "pentru a avea o amintire din spital".
Presedintele Ordinului Asistentilor a subliniat ca sticla de sampanie despre care se vorbea in presa este, de fapt, colectorul de reziduuri pe care l-a si aratat in cadrul conferintei de presa.
"Cele trei asistente de la Fundeni au ramas fara loc de munca, si-au depus autorizatia de libera practica la Ordinul Asistentilor Bucuresti si acum asteapta rezultatul din partea instantei de judecata", a conchis Georgescu.
30-05-2008, Vizualizari 719
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.