Asocierea dintre constipație și evenimentele cardiovasculare la adulții în vârstă

©

Autor:

Asocierea dintre constipație și evenimentele cardiovasculare la adulții în vârstă
Un studiu recent publicat în Scientific Reports a investigat relația dintre constipație și evenimente cardiovasculare, cum ar fi angina pectorală, infarctul miocardic, atacul ischemic tranzitoriu și accidentul vascular cerebral, precum și hipertensiunea arterială la pacienții vârstnici internați în Australia. Studiul și-a propus să determine dacă constipația este asociată independent cu evenimentele cardiovasculare sau hipertensiunea arterială.
Cercetătorii au efectuat o analiză de cohortă potrivită folosind date de la Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din Victoria, Australia. Setul de date final a constat în 541.172 de pacienți spitalizați, dintre care jumătate aveau constipație. Studiul a examinat diverse evenimente cardiovasculare și a colectat date despre potențiali factori de confuzie, cum ar fi vârsta, sexul, fumatul, obezitatea, starea diabetului și alte afecțiuni medicale.

Au fost utilizate modele logistice binare pentru a evalua asocierea dintre constipație și evenimente cardiovasculare, precum și hipertensiune arterială, controlând în același timp covariabile. Rezultatele au arătat că pacienții cu constipație au avut un risc mai mare ajustat multivariat pentru evenimente cardiovasculare și hipertensiune, comparativ cu cei fără constipație.

În plus, riscul de evenimente cardiovasculare a fost mai mare la pacienții cu constipație sau hipertensiune arterială în monoterapie, comparativ cu cei fără nicio afecțiune. În rândul pacienților cu constipație și hipertensiune arterială, riscul de evenimente cardiovasculare părea a fi aditiv.

Cercetătorii au discutat despre mecanismele potențiale care explică asocierea dintre constipație, hipertensiune arterială și evenimente cardiovasculare. Aceste mecanisme au inclus absorbția crescută a apei în timpul constipației, ceea ce duce la hipertensiune arterială și disbioză a microbiomului intestinal, ducând la inflamație și modificări în producția anumitor acizi grași.

În concluzie, studiul a constatat că constipația este asociată cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare și hipertensiune arterială la adulții în vârstă din Australia. Rezultatele evidențiază importanța abordării constipației ca factor de risc modificabil pentru a reduce incidența evenimentelor cardiovasculare.

sursa: News Medical
foto: Dragana Gordic/Shutterstock.com

Data actualizare: 13-07-2023 | creare: 13-07-2023 | Vizite: 262
Bibliografie
Is constipation associated with hypertension and cardiovascular events in older Australian adults?, link: https://www.news-medical.net/news/20230711/Is-constipation-associated-with-hypertension-and-cardiovascular-events-in-older-Australian-adults.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Constipația în timpul sarcinii
  • Constipația
  • Noi abordări terapeutice în colonul iritabil și constipația cronică idiopatică
  •