Asocieri surprinzătoare între căsnicie și sănătatea cardiovasculară

©

Autor:

Asocieri surprinzătoare între căsnicie și sănătatea cardiovasculară
Potrivit unui studiu realizat pe o perioadă de 16 ani, persoanele implicate în căsnicii care se îmbunătățesc în timp au nivele de colesterol mai scăzute și o greutate mai bună decât cele cu mariaje constante. Totuși, ambele sunt de preferat căsniciilor ce se deteriorează și în care partenerii sunt mai predispuși la a face hipertensiune arterială mai târziu în timpul vieții.

Studiul a fost publicat în Journal of Epidemiology and Community Health.

Deși nu este primul studiu care sugerează existența unei legături între calitatea căsniciei și sănătatea cardiovasculară, el este primul care urmărește evenimentele negative și pozitive de-a lungul anilor de căsătorie, pentru a observa o asociație între acestea și sănătatea cardiovasculară. Majoritatea cercetărilor anterioare au studiat numai calitatea relației într-un anumit moment din timpul căsniciei, ceea ce nu relevă dacă mariajul are un efect protectiv asupra sănătății sau dacă persoanele mai sănătoase pur și simplu sunt mai predispuse la căsnicii fericite.

Pentru a observa legătura dintre variația momentelor bune și mai puțin bune dintr-o căsnicie și sănătatea cardiovasculară de-a lungul timpului, cercetătorii au analizat concluziile unui studiu de lungă durată care a inclus părinți și copii din Anglia, în care tații au fost întrebați despre calitatea căsniciei când copiii aveau 3 ani, respectiv 9 ani. La sondaj au răspuns peste 2.000 persoane, o dată la începutul studiului și apoi din nou după 6 ani, iar 620 au completat o analiză ulterioară la aproximativ 10 ani de la începutul studiului. În același timp, tăticilor li s-a realizat anumite analize care determină factorii de risc cardiovascular: tensiunea arterială, frecvența cardiacă în repaus, indexul de masă corporală (IMC), colesterolul și nivelul de glucoză a jeun (bazală, pe nemâncate). S-a observat că există o foarte mică diferență în ceea ce privește riscul cardiovascular între bărbații cu căsnicii fericite și cei cu căsnicii mai puțin fericite. Totuși, după ce s-a realizat o ajustare a factorilor, printre care vârsta, educația, înălțimea și venitul familiei, s-a observat că există tipare mici dar distincte pentru bărbații ale căror căsnicii s-au îmbunătățit sau deteriorat pe durata studiului.

La sfârșitul studiului, bărbații care au afirmat că mariajul lor s-a îmbunătățit de-a lungul anilor aveau un LDL (colesterol rău) mai scăzut și o greutate mai bună, în comparație cu cei care au avut relații constant satisfăcătoare în acest timp.

Bărbații ale căror relații s-au deteriorat aveau o tensiune arterială în medie cu 2,74 puncte mai mare decât cei cu o căsnicie constant mulțumitoare.

O schimbare în calitatea mariajului ar putea determina modificări ale parametrilor cardiovasculari, care pot fi evidente după o perioadă de latență de câțiva ani.

Faptul că persoanele cu căsnicii constant satisfăcătoare nu au avut scoruri mai bune decât cei în căsnicii mai puțin mulțumitoare este în contradicție cu alte cercetări. Totuși, oamenii de știință susțin că noile informații despre calitatea mariajului de-a lungul timpului pot oferi o imagine mai completă asupra problemei. Persoanele implicate în căsnicii constant satisfăcătoare sau nesatisfăcătoare pot cădea în rutină, ceea ce îi împiedică să se bucure de beneficiile relațiilor ce se îmbunătățesc în timp.

Totuși, concluziile studiului nu sunt de tipul cauză-efect, cercetătorii susținând că un mare număr de persoane au renunțat la studiu înainte de măsuratorile finale iar o mare parte dintre cei care au rămas aveau căsnicii mai fericite, mai puține probleme de sănătate și financiare. De asemenea, mulți participanți la studiu sunt relativ tineri, de aceea este incert dacă o creștere a numărului de factori cardiovasculari ar putea cauza mai multe probleme de sănătate cardiovasculară. Mai mult, cercetătorii nu știu dacă rezultatele studiului sunt valabile și la femei, deși un studiu din anul 2014 sugerează că în cazul femeilor, deteriorarea relației de cuplu influențează mai puternic decât la bărbați sănătatea cardiovasculară.

Deși există încă multe lucruri necunoscute despre legătura dintre căsnicie și sănătatea cardiovasculară, cercetătorii afirmă că îmbunătățirea calității mariajului poate duce la o sănătate cardiovasculară mai bună. Studiile viitoare trebuie să determine dacă o consiliere maritală eficientă sau ieșirea dintr-o relație ce se deteriorează poate avea beneficii pe termen lung în ceea ce privește sănătatea fizică, mai multe decât în ceea ce privește starea psihologogică.

Sursa: TIME

Data actualizare: 24-12-2019 | creare: 15-11-2017 | Vizite: 1029
Bibliografie
The Surprising Link Between Marriage and Heart Health, https://time.com/4975262/marriage-heart-health/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum