Aspirina administrată zilnic reduce riscul de hemoragie cerebrală și AVC?

©

Autor:

Aspirina administrată zilnic reduce riscul de hemoragie cerebrală și AVC?
Un studiu recent publicat în JAMA Network Open Journal a investigat riscurile și beneficiile aspirinei în doze mici în prevenirea accidentelor vasculare cerebrale la adulții în vârstă. Studiul, numit ASPREE, s-a concentrat pe adulții în vârstă de 65-70 de ani care locuiesc în comunitate, fără boli cardiovasculare.
Cercetătorii au descoperit că, în timp ce aspirina în doză mică a fost eficientă în prevenirea accidentelor vasculare cerebrale ischemice, a dus la un risc cu 38% mai mare de sângerare intracraniană din cauza accidentului vascular cerebral hemoragic și a altor cauze de hemoragie intracerebrală. Acest risc a fost deosebit de îngrijorător la persoanele în vârstă, care sunt mai susceptibile la hemoragie din cauza fragilității vaselor de sânge mici și a riscului crescut de cădere și accidentare.

Obiectivul principal al studiului, supraviețuirea fără dizabilități, nu a arătat diferențe semnificative între grupurile cu aspirină și placebo. Cu toate acestea, grupul cu aspirina a experimentat mai multe episoade hemoragice intracerebrale decât accidente vasculare cerebrale ischemice, ceea ce a fost neașteptat, având în vedere studiile anterioare pozitive privind aspirina în doze mici.

Punctele forte ale studiului au inclus evaluarea sa cuprinzătoare a apariției accidentului vascular cerebral și urmărirea îndelungată. Totuși, a avut, de asemenea, limitări, cum ar fi mai puține incidente de accident vascular cerebral și sângerare și un domeniu limitat de anchetă, aplicând în primul rând populației albe cu control de rutină a colesterolului și a tensiunii arteriale.

În concluzie, studiul clinic randomizat nu a demonstrat o reducere semnificativă a incidenței hemoragiilor cerebrale datorată utilizării aspirinei, ceea ce susține recomandarea împotriva utilizării aspirinei în doze mici pentru prevenirea primară a accidentului vascular cerebral la persoanele vârstnice sănătoase de către US Preventive Services Task Force (USPSTF).

sursa: News Medical
foto: fizkes/Shutterstock.com

Data actualizare: 03-08-2023 | creare: 03-08-2023 | Vizite: 343
Bibliografie
Does long-term, daily low-dose aspirin treatment affect the incidence of stroke or intracerebral bleeding?, link: https://www.news-medical.net/news/20230802/Does-long-term-daily-low-dose-aspirin-treatment-affect-the-incidence-of-stroke-or-intracerebral-bleeding.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aspirina ar putea opri răspândirea tumorilor în cancerul pancreatic și de colon
  • Aspirina în doze mici poate reduce riscul de apariție a cancerului de sân
  • Riscul de apariție al cancerului digestiv poate fi înjumătățit cu ajutorul aspirinei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum