Aspirina în doză mică reduce riscul de diabet de tip 2 cu 15% la persoanele în vârstă

©

Autor:

Aspirina în doză mică reduce riscul de diabet de tip 2 cu 15% la persoanele în vârstă

Un studiu recent prezentat în august 2023 la Întâlnirea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) din Hamburg, Germania, a arătat că utilizarea aspirinei la doză mică (100mg zilnic) în rândul persoanelor vârstnice (peste 65 de ani) este asociată cu un risc cu 15% mai mic de a dezvolta Diabet de tip 2.

Metodologie

Studiul a investigat efectul tratamentului cu aspirină asupra incidenței diabetului de tip 2 și a nivelurilor glicemiei a jeun (bazală) în rândul persoanelor vârstnice. Autorii au efectuat un studiu de urmărire al trialului ASPREE, un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, ale cărui rezultate principale au fost publicate în NEJM în 2018. Acest studiu original a arătat că aspirina a crescut riscul de hemoragie majoră cu 38% în rândul persoanelor vârstnice, fără a reduce incidența bolilor cardiovasculare.

Pentru acest studiu, au fost înscriși indivizi care locuiesc în comunitate, cu vârsta de 65 de ani sau peste, și care nu aveau boli cardiovasculare, dizabilități fizice care le limitau independența sau demență. Participanții au fost randomizați 1:1 la 100 mg de aspirină zilnic sau placebo. Incidența diabetului a fost definită ca autodeclarare a diabetului, începerea medicației de scădere a glucozei și/sau un nivel al glicemiei a jeun de 7,0 mmol/L sau mai mare la vizitele anuale de urmărire.

Rezultate

Un total de 16.209 participanți au fost incluși în analiză (8.086 randomizați la aspirină și 8.123 la placebo). Pe o perioadă mediană de urmărire de 4.7 ani, au fost înregistrate 995 de cazuri noi de diabet (aspirină: 459, placebo: 536). Comparativ cu placebo, grupul cu aspirină a avut o reducere de 15% a incidenței diabetului și o rată mai lentă de creștere a glicemiei a jeun (diferența în schimbarea anuală a glicemiei a jeun: -0,006 mmol/L).

Concluzii

Autorii studiului susțin că tratamentul cu aspirină a redus incidența diabetului și a încetinit creșterea nivelului de glucoză plasmatică în post în rândul persoanelor vârstnice sănătoase inițial. Având în vedere prevalența crescută a diabetului de tip 2 în rândul persoanelor vârstnice, potențialul agenților antiinflamatori, cum ar fi aspirina, de a preveni diabetul de tip 2 sau de a îmbunătăți nivelurile de glucoză necesită studii suplimentare.

Cu toate acestea, Profesoara Zoungas, autoarea studiului, adaugă că rezultatele anterioare ale trialului ASPREE din 2018 au arătat că aspirina nu a prelungit viața independentă sănătoasă, dar a fost asociată cu un risc semnificativ crescut de sângerare, în special la nivelul tractului gastrointestinal.

Implicații Clinice

Deși aceste noi descoperiri sunt de interes, ele nu schimbă în acest moment sfaturile clinice despre utilizarea aspirinei în rândul persoanelor vârstnice. Majoritatea ghidurilor de prescriere recomandă acum ca persoanele vârstnice să ia aspirină zilnic doar atunci când există un motiv medical pentru a face acest lucru, cum ar fi după un infarct miocardic.


Data actualizare: 01-09-2023 | creare: 01-09-2023 | Vizite: 375
Bibliografie
European Association for the Study of Diabetes (EASD)
https://www.easd.org/index.html

Image by pvproductions on Freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Înălțimea influențează riscul de boli cardiovasculare, diabet și cancer
  • Aspirina ar putea scădea riscul general de cancer
  • Ești ceea ce au mâncat părinții tăi!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum