Astmaticii nu prezintă riscuri mai mari de a se îmbolnăvi sau de a muri din cauza COVID-19,

©

Autor:

Astmaticii nu prezintă riscuri mai mari de a se îmbolnăvi sau de a muri din cauza COVID-19,

O revizuire a zeci de studii internaționale arată că persoanele cu astm au avut un risc mai mic de a dezvolta COVID-19 și au fost semnificativ mai puțin susceptibile de a fi spitalizate cu virusul.
Un nou studiu care analizează modul în care COVID-19 afectează persoanele cu astm arată că persoanele care suferă de această afecțiune nu au un risc mai mare de îmbolnăvire sau deces din cauza virusului SARS-CoV-2. Cercetătorii au analizat datele din 57 de studii, cu un eșantion global de 587.280 de persoane, dintre care aproape 350.000 fuseseră infectate cu COVID-19.

 

Rezultatele studiului, publicate în Journal of Asthma, arată că puțin peste șapte din 100 de persoane care au fost pozitive pentru COVID-19 au avut astm, comparativ cu puțin peste opt din 100 din populația generală care nu aveau astm, dar au fost pozitivi la testare. De asemenea, au arătat că persoanele cu astm au un risc cu 14% mai mic de a dobândi COVID-19 și au fost semnificativ mai puțin susceptibile de a fi spitalizate cu virusul.

Nu a existat nicio diferență aparentă în riscul de deces din cauza COVID-19 la persoanele cu astm bronșic comparativ cu cei fără. Co-autorul Christine Jenkins a spus că, deși motivele acestor descoperiri nu erau clare, existau câteva explicații posibile, cum ar fi unii inhalatori care limitează, probabil, capacitatea virusului de a se atașa la plămâni. „Receptorii chimici din plămâni la care se leagă virusul sunt mai puțin activi la persoanele cu un anumit tip de astm și unele studii sugerează că corticosteroizii inhalatori, utilizați în mod obișnuit pentru a trata astmul bronșic, își pot reduce activitatea și mai mult”, a spus ea.

Descoperirile anterioare au arătat că persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice, cum ar fi astmul bronșic, au fost raportate să aibă un risc mai mare în timpul focarului sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS), cauzat de un virus cu o structură similară. Cu toate acestea, studiul actual nu constată „nicio diferență semnificativă” dintre persoanele cu astm și cele fără astm, în privința riscului de contractare a virusului.

Finanțat de Asthma Australia, analiza a inclus 45 de studii realizate în spitale, șase studii în comunitate și șase cu mediu mixt. Vârsta medie a participanților a fost de aproximativ 52 de ani. Constatările lucrării arată, de asemenea, că vârsta în creștere este puternic asociată cu un risc crescut de a dobândi COVID-19 în rândul astmaticilor și a explicat 70% din varianța intermediară a studiului în analiză.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 26-03-2023 | creare: 25-02-2021 | Vizite: 653
Bibliografie
Asthmatics at no higher risk getting or dying from COVID-19, assessment of studies consisting of 587,000 people show, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210219091850.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Masca facială și ventilația sunt mai eficiente decât distanțarea socială pentru stoparea răspândirii COVID-19
  • Zonele mai însorite sunt asociate cu mai puține decese din cauza COVID-19
  • Tinerii care au avut COVID-19 nu sunt protejați de o reinfectare
  •