Atanasiu, Antibiotice ramane in portofoliul AVAS

Data publicării: 17-10-2008

Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Teodor Atanasiu, a declarat vineri, la Alba Iulia, ca societatea "Antibiotice" Iasi ramane in continuare in portofoliul AVAS si va fi privatizata la momentul oportun.
Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, raportul Comisiei pentru sanatate si familie cu privire la modul de privatizare a societatii "Antibiotice", care recomanda ca societatea sa fie transferata din portofoliul AVAS in cel al Ministerului Sanatatii Publice. Comisia a motivat recomandarea prin faptul ca AVAS nu ar fi ales cea mai buna metoda de privatizare, metoda negocierii pe baza de oferte preliminare neangajate fiind considerata solutia favorabila pentru obtinerea de profit maxim.
Seful AVAS a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca "societatea ramane acolo unde este si isi va desfasura procesul de privatizare la momentul oportun", exprimandu-si speranta ca, intre timp, unii deputati sa nu mai fie in Parlament.
Atanasiu a subliniat ca "privatizarea nu e in competenta deputatilor".
"Daca domnii deputati se uitau cam cum se intampla in Europa constatau un lucru, si anume ca practica europeana prevede ca ministerele nu gestioneaza si nu administreaza societati comerciale, nu gestioneaza actiuni ale societatilor comerciale, ba, dimpotriva, incearca sa scape de ele", a spus seful AVAS.
El a adaugat ca in tarile din vestul Europei nu exista vreun minister al sanatatii care sa aiba vreo companie in subordine.
"Ministerele se ocupa de strategii sectoriale, de strategii de ramura, de regulile jocului intr-o piata, nu intervin ca arbitru in regulile jocului", a afirmat Atanasiu.
"Vreau sa va spun clar, propunerea Comisiei de sanatate nu este opozabila decat membrilor ei. Ea nu este opozabila cuiva", a conchis seful AVAS.
Saptamana trecuta, Teodor Atanasiu sublinia ca societatea "Antibiotice" Iasi va fi privatizata atunci cand va exista momentul oportun pe piata.
Seful AVAS a explicat ca actiunile pe bursa sunt, in continuare, mai mici cu 15 procente fata de primavara.
"Asa ca nu ne grabim sa scoatem la vanzare actiunile societatii, mai ales ca, din punct de vedere economic, firma merge bine, cu profiturile pe care le-am prognozat, in crestere fata de anul trecut. Deci, nu avem de ce sa ne grabim si sa lansam in piata vanzarea de actiuni", a spus, vinerea trecuta, tot la Alba Iulia, Teodor Atanasiu.
Executivul a decis, la sfarsitul lunii februarie, abrogarea art. 2 din HG 1400/2007 pentru abrogarea HG nr. 794/2000 privind strategia de privatizare a SC Antibiotice SA Iasi.
Comisia Europeana a anuntat, in februarie, ca ar putea deschide o investigatie cu privire la privatizarea "Antibiotice" Iasi daca procedura de privatizare contine elemente de ajutor de stat care nu a fost notificat in prealabil si autorizat la Bruxelles.
La vremea respectiva, Comisia Europeana a solicitat autoritatilor romane transmiterea unor informatii cu privire la procesul de privatizare a societatii si desfasurarea procedurii de atac in instanta a privatizarii, initiata de sindicate. Executivul comunitar a recomandat autoritatilor de la Bucuresti ca privatizarea sa urmareasca obtinerea celui mai mare pret posibil pentru actiunile sale. De asemenea, executivul comunitar sustine ca trebuie indeplinite cateva conditii astfel incat un proces de privatizare sa nu intre sub incidenta reglementarilor europene in materia ajutorului de stat. Intreprinderea trebuie sa fie vanduta printr-o licitatie desfasurata in conditii concurentiale, deschisa tuturor participantilor, in al doilea rand, nu sunt asociate conditii ce nu sunt practicate in mod obisnuit in tranzactii comparabile intre parti private si care ar putea reduce pretul de vanzare si in al treilea rand intreprinderea este vanduta ofertantului cu pretul cel mai mare. Comisia Europeana a recomandat, totodata, ca ofertantilor sa li se acorde timp si informatii suficiente pentru a realiza o evaluare adecvata a activelor pentru care isi prezinta oferta.
"Antibiotice" Iasi este unicul producator din tara de pulberi pentru suspensii si solutii sterile injectabile, precum si al intregii game de tuberculostatice esentiale.
Cifra de afaceri a societatii a crescut cu 17% in 2007, pana la 229,41 milioane de lei, fata de valoarea de 195,88 milioane lei, inregistrata in 2006.
Sursa: Agerpres, 17-10-2008, Vizualizari 362
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.