Mumie egipteana de 3.000 de ani, autopsie prin tehnologie de scanare de ultima generatie

Data publicării: 03-06-2009

Mumie egipteana de 3.000 de ani, autopsie prin tehnologie de scanare de ultima generatie Cercetatorii de la Universitatea din Chicago au dezvaluit imagini 3D spectaculoase ale unei mumii egiptene perfect conservate, cu ajutorul unui computer tomograf performant Philips.
Sarcofagul de lemn bogat decorat apartine unei femei egiptene in varsta de 30 de ani, pe nume Meresamun, preoteasa intr-un templu din Teba, care a trait in jurul anului 800 i.H. Desi se afla de peste 80 ani in custodia Muzeului Oriental al Universitatii din Chicago, curatorii de aici au fost reticenti sa deschida sarcofagul pentru a examina mumia, deoarece nu dispuneau de tehnologia necesara de investigatie care sa nu distruga frumoasele decoratii.
In prezent, gratie ultimelor tehnologii de scanare in tomografie computerizata, care in mod normal sunt folosite pentru a imbunatati viata pacientilor prin diagnosticarea si tratarea corecta, cercetatorii au putut arata intregii lumi imagini 3D remarcabile cu aceasta mumie. Ele au fost obtinute folosind un computer tomograf Philips Brilliance iCT cu 256 de canale care a permis colectarea a mii de imagini ale lui Meresamun. Astfel cercetatorii au putut crea fotografii 3D detaliate foarte performante, fara a expune in niciun fel relicva unor factori care sa duca la afectarea starii sale excelente de conservare. Tehnologia a permis cercetatorilor “sa vada prin” sarcofag mumia, infasurata foarte atent in multiplele straturi de panza. Scannerul este capabil sa “desfaca” fiecare fasa de panza, astfel incat sa dezvaluie scheletul mumiei, inclusiv organele interne sau cavitatile ochilor.
“Este absolut uluitor sa putem studia atat de detaliat mumia, fara sa o scoatem din sarcofag. Este ca si cum am avea ochi cu raze X pentru a putea vedea inauntru”, declara Emily Teeter, Ph.D, egiptolog la Institutul Oriental al Universitatii din Chicago.
“Tehnologia iCT permite surprinderea unor detalii anatomice uluitoare in doar cateva secunde”, spune Michael W. Vannier, M.D., Profesor de Radiologie al Universitatii din Chicago. “Imaginile obtinute ne-au taiat respiratia chiar si noua, cercetatorilor. Am putut vizualiza elemente foarte subtile precum: dentitia perfecta, fara nicio carie, o imagine clara asupra inciziei prin care s-a facut mumificarea, indicatii precise asupra varstei femei in momentul decesului – lucruri imposibil de aflat la prima serie de scanari realizate cu un computer tomograf obisnuit in 1991. Am obtinut detalii atat de relevante incat, daca aceasta persoana ar fi in viata si as intalni-o pe strada, as putea sa o recunosc.”
Detalii legate de viata femeii mumificate, precum si a starii ei perfecte de sanatate, asa cum sunt dezvaluite de imaginile CT, fac obiectul unei expozitii “Viata lui Meresamun: preoteasa din templul egiptean” deschisa pana pe 18 octombrie 2009 la Muzeul Oriental al Universitatii din Chicago, SUA.
Aparatul Brilliance iCT ofera imagini foarte detaliate la o viteza foarte mare. In mod concret, poate produce o scanare integrala a corpului omenesc in mai putin de un minut si poate capta foarte fidel organele in miscare, inclusiv inima in intregime, in doar 2 batai. Aceasta ofera medicilor posibilitatea sa dea pacientilor un diagnostic complet si foarte precis.
Aparatul Philips Brilliance iCT-ul cu 256 slice-uri este in prezent varful de gama al clasei de tomografie computerizata. In Romania, el poate fi furnizat de Radiusmed, distribuitor autorizat Philips. Un CT cu 64 de canale este disponibil in acest moment in tara noastra la Spitalul Militar Central din Bucuresti. 
Sursa: Agerpres, 03-06-2009, Vizualizari 1336
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.