Bacteriile intestinale pot cauza infecții secundare după intervențiile chirurgicale

©

Autor:

Bacteriile intestinale pot cauza infecții secundare după intervențiile chirurgicale
Un studiu publicat în revista Cell Reports indică faptul că, în majoritatea cazurilor, bacteriile care cauzează infecțiile postoperatorii sunt, de fapt, din propriul intestin al pacientului. Aceste bacterii pot depăși bariera intestinală și pot pătrunde în tot organismul prin fluxul sanguin și vasele limfatice. Descoperirea actuală ar putea ajuta la îmbunătățirea prevenției și a tratamentului infecțiilor postoperatorii.

Infecțiile postoperatorii sunt o problemă comună și serioasă în spitalele din întreaga lume. Chiar și cu cele mai bune practici de igienă și control al infecțiilor, rata infecțiilor postoperatorii rămâne destul de ridicată. Infecțiile postoperatorii pot duce la complicații grave, care pot include amputarea membrelor sau chiar decesul.

Studiul actual, realizat de cercetători de la Universitatea din Freiburg, Germania, a examinat bacteriile care cauzează infecții postoperatorii la pacienții din spitalele din Germania și Elveția. Pentru studiu, cercetătorii au colectat mostre de bacterii de la pacienții care au dezvoltat infecții postoperatorii și au comparat aceste mostre cu cele colectate din intestinul pacienților care nu au dezvoltat infecții.

Rezultatele studiului au arătat că majoritatea bacteriilor care cauzează infecții postoperatorii provin din propriul intestin al pacientului și că aceste bacterii pot pătrunde în organismul pacientului fără a fi necesară o leziune intestinală. Cercetătorii au descoperit că unele dintre aceste bacterii erau rezistente la antibiotice, ceea ce ar putea explica de ce infecțiile postoperatorii sunt atât de dificil de tratat.

Cercetătorii au demonstrat că ficatul joacă un rol special în acest proces de infecție, iar celulele speciale ale sistemului imunitar care rezidă în ficat, numite celule limfoide înnăscute (ILC), sunt responsabile pentru controlul bacteriilor care se răspândesc și pentru procesul de vindecare după o intervenție chirurgicală. Descoperirile actuale pot ajuta la dezvoltarea unor noi strategii de prevenire și tratament al infecțiilor postoperatorii.

Data actualizare: 31-03-2023 | creare: 31-03-2023 | Vizite: 315
Bibliografie
Attack from the gut: Complications after surgery, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230323135643.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Proteinele microflorei bacteriene de la nivelul pielii pot oferi protecție împotriva unor boli
  • Oamenii de știință au dezvoltat un nou medicament împotriva gonoreei
  • Loțiunea pe bază de bacterii benefice pentru infecțiile pielii
  •