Bacteriile răspunzătoare pentru mirosul urât al gazelor intestinale ne protejează de boli

©

Autor:

Bacteriile răspunzătoare pentru mirosul urât al gazelor intestinale ne protejează de boli
Microbiomul intestinal joacă un rol crucial în medierea sănătății noastre prin diverse mecanisme, inclusiv prin contribuția la nivelurile de hidrogen sulfurat. Acest gaz toxic este responsabil pentru flatulențele cu miros neplăcut. Cu toate acestea, prezența sa în cantități mici în intestin este benefică, fiind esențială pentru anumite procese fiziologice și chiar oferind protecție împotriva patogenilor. Microorganismele care produc sulfura de hidrogen pot inhiba dezvoltarea patogenilor dependenți de oxigen, cum ar fi Klebsiella. Totuși, niveluri excesive de sulfura de hidrogen pot avea efecte negative, inclusiv inflamația intestinală și deteriorarea mucoasei intestinale.
O echipă internațională de cercetători condusă de microbiologul Alexander Loy de la Universitatea din Viena a identificat un nou microorganism intestinal care se hrănește exclusiv cu taurină și produce gazul cu miros neplăcut de hidrogen sulfurat. Această descoperire adaugă o nouă piesă în înțelegerea proceselor microbiene care au efecte semnificative asupra sănătății. Bacteria, numită Taurinivorans muris, prezintă o funcție protectoare împotriva a două patogene importante: Klebsiella și Salmonella. Rezultatele au fost publicate în revista Nature Communications.

Rolul taurinei în menținerea tinereții

Bacteria Bilophila wadsworthia este unul dintre cei mai importanți utilizatori de taurină la om. În studiul actual, cercetătorii au descoperit un nou gen de bacterii care produc hidrogen sulfurat în intestinul șoarecelui. Taurina, un aminoacid semi-esențial, este prezentă în principal în dieta noastră, în special în carne, lactate și fructe de mare. Taurina este implicată într-o serie de procese fiziologice și studii recente au găsit o legătură între taurină și îmbătrânirea sănătoasă.

Microorganismele care degradează taurina protejează împotriva patogenilor

Una dintre funcțiile cele mai importante ale microorganismelor simbiotice din intestin este apărarea împotriva patogenilor. În acest context, Taurinivorans muris joacă un rol protectiv împotriva Klebsiellei și Salmonellei. Mecanismul exact prin care această bacterie oferă protecție nu este încă pe deplin înțeles, dar se presupune că implică producția de hidrogen sulfurat. Taurina este una dintre cele mai importante surse de producție a hidrogenului sulfurat în intestin.

În concluzie, studiul adaugă cunoștințe fundamentale despre interacțiunile fiziologice dintre diferitele microorganisme intestinale și gazdele lor, cunoștințe care sunt necesare pentru dezvoltarea de noi terapii bazate pe microbiom.

sursa: Science Daily
foto: FISH: Fluorescence microscopy of Taurinivorans muris in pure culture C: Huimin Ye

Data actualizare: 20-09-2023 | creare: 20-09-2023 | Vizite: 215
Bibliografie
That smell: New gut microbe produces smelly toxic gas but protects against pathogens, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/09/230918105118.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Înțelegerea modului în care microbiomul se dezvoltă la oameni
  • Taurina ar putea ajuta la combaterea stresului oxidativ
  • Alimentele ultraprocesate afectează microbiomul intestinal: corelația este confirmată de o nouă recenzie
  •