Clinica Badea Medica apartine Sistemului Medical MedLife fiind un centru de excelenta in Ecografie, Medicina Interna si Gastroenterologie.
ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Medicină internă Medicină internă Cluj-Napoca

Ecografie

Ecografie
Autor: Clinica Badea Medica

Ecografia (ultrasonografia) este o investigație care nu are nici un fel de contraindicatii. Face parte din clasa examinărilor imagistice, alături de computertomografie, rezonanță magnetică nucleară și scintigrafie. Metoda foloseste ultrasunete care sunt complet inofensive și total lipsite de pericol pentru sanatatea pacientilor. Este o procedură de diagnostic foarte performantă și exactă daca indicatia de efectuare este corecta si daca este efectuata de catre un medic cu experienta. Este utila in diagnosticul urgentelor medico chirurgicale. Informatiile furnizate de ecografie sunt morfologice, hemodinamice si functionale. Ecografia este nedureroasa si se poate efectua ori de cate ori evolutia afectiunii o cere. Examinarea se poate folosi la pacienti indiferent de varsta, inclusiv la femeile insarcinate și la copii, inclusiv cei nou-nascuti. Ecografia (ultrasonografia) permite identificarea cu precizie a multor afecțiuni, precizarea gravitatii acestora si identificarea celor mai bune solutii de tratament. Este foarte utila pentru evaluarea starii de sanatate a organismului si pentru depistarea unor boli care inca nu au simptome.


Tipuri de examinari ecografice


Explorarile ecografice sunt de mai multe tipuri in functie de echipamentul folosit dar si in functie de regiunea explorata. Informatiile morfologice pe care le furnizeaza ecografia se refera la forma, dimensiunea si structura organelor solide cum ar fi ficatul, splina, pancreasul, rinichii, prostata, glanda tiroidă, sânul etc. Este foarte utilă pentru detectarea anomaliilor şi malformaţiilor. De asemenea, se pot face aprecieri hemodinamice privitor la curgerea sângelui in aceste organe precum si in vasele periferice (arterele si venele membrelor, arterele carotide, artera aortă etc). Examinarea hemodinamică se face utilizând tehnica Doppler. Examinarea ecografică poate sa fie realizata pe cale externa (transcutanat) – transductorul se aplica pe tegumentul regiunii afectate – sau pe cale endocavitara – transductorul se introduce la nivelul rectului (pentru investigarea tumorilor digestive sau prostatice) sau vaginei (pentru explorarea cu mare precizie a uterului sau ovarelor). Indiferent de calea de abord (transtegumentară sau endocavitară) ecografia poate să fie completată cu proceduri avansate cum ar fi elastografia și ecografia cu contrast. Ecografia este o metoda foarte importanta pentru diagnosticul bolilor acute si cronice. Este considerată o procedură intermediară și obligatorie între orice examen clinic și investigațiile imagistice ca folosesc radiatii (în principal computertomografia) sau care sunt mai costisitoare.


Domenii specifice de examinare


Aplicatiile in care ecografia ofera rezultate de mare exactitate sunt:
o explorarea abdomenului;
o examinarea pelvisului si perineului (prostata, testicule, uter, ovare);
o explorarea sânului si axilei (ex. pentru cancerul mamar);
o investigarea tiroidei (ex. pentru evaluarea nodulilor tiroidieni) si regiunii cervicale (ganglioni, tumori, tulburari circulatorii);
o studiul venelor (de ex. in boala varicoasa);
o studiul arterelor (de ex. in boala aterosclerotica);
o evaluarea musculo-scheletala (de ex. in displazia congenitala de sold sau rupturile musculare posttraumatice);
o explorarea cordului, examinarea sistemului nervos central (doar la nou nascuti si sugari);
o examinarea structurilor moi superficiale (tegument, tesut celular subcutanat).
Ecografia are valoare limitata in explorarea: plamanilor, craniului (la adult), coloanei vertebrale si oaselor.

 
Programare