Clinica Badea Medica apartine Sistemului Medical MedLife fiind un centru de excelenta in Ecografie, Medicina Interna si Gastroenterologie.
ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Anestezie și terapie intensivă Anestezie și terapie intensivă Cluj-Napoca

Elastografie

Elastografie
Autor: Clinica Badea Medica

Elastografia este o procedură ecografică foarte performantă care permite medicului să aprecieze elasticitatea respectiv rigiditatea țesuturilor de o manieră cuantificabilă și reproductibilă. Este considerată a fi cel mai important pas in evolutia ecografiei, de la implementarea tehnicii Doppler. Elastografia se efectuează concomitent cu ecografia convențională (în “scară gri”) iar informațoia se obține instantaneu (“în timp real”).
Aparatele foarte performante sunt dotate cu acest tip de investigație. In general elastografia prezintă informația la nivelul ecranului ecografului sub forma color. In funcție de modul în care este reglat echipamentul, se vor obține culori și nuanțe intermediare care definesc o anumită rigiditate tisulară. Această informație este foarte importantă pentru a discrimina țesuturile între ele și pentru a putea stabili cu precizie granița dintre țesutul normal și cel patologic.
Tehnica dezvoltata de Siemens disponibila pe Acuson S2000, adauga la cele prezentate o noua dimensiune a examinarii: masurarea elasticitatii tesuturilor.
Adaugarea acestui nou mod de evaluare a leziunilor de la nivelul diverselor organe are in primul rand aplicabilitate in diferentierea dintre tumorile benigne si cele maligne, dar si in aprecierea extinderii unei leziuni. Elastografia in timp real se poate aplica pentru leziuni situate la nivelul sanului, tiroidei, ficatului, prostatei. Astfel diagnosticul devine mai precis, se pot evita manevre ulterioare inutile, riscante, costisitoare (punctii biopsii, CT, RMN).


Echipamentul nostru, Acuson 2 000 produs de firma Siemens prin noul soft implementat creeaza o harta a elasticitatii tesuturilor dintr-o zona selectata, aceasta putand fi comparata in timp real sau retrospectiv cu imaginile clasice ecografice in mod B (2D) prin suprapunerea unor repere (marcaje, masuratori) efectuate de examinator la nivelul celor doua imagini. Leziunile maligne sunt de obicei mai dure, iar extinderea lor in tesuturile inconjuratoare este mai mare decat se apreciaza curent prin ecografia convențională. O funcție utilă introdusă pe noul ecograf Acuson S2000 este reprezentată de posibilitatea aprecierii corectitudinii examinarii printr-o analiza efectuata de aparat in timp real (QF - quality factor). Tehnica se numeste “eSie Touch”, fiind asemanata cu o "palpare virtuala" a leziunilor. Această tehnică scade foarte mult eroarea și subiectivismului generate de experiențele diferite ale medicilor examinatori.
Echipamentul Acuson 2 000 Siemens este dotat și cu modulul ARFI (“Acoustic Radiation Force Impulse”). Acesta constituie o tehnică inventată de firma Siemens și care permite cuantificarea rigidității țesuturilor în funcție de vitezele rezultate prin vibrația țesuturilor supuse la presiunea ultrasunetelor. Această tehnică este cantitativă dar există și în varianta calitativă. Ambele, cumulate, cresc foarte mult performanța examinării.


Care sunt indicațiile elastografiei?


Metoda foarte avansată de diagnostică existentă pe echipamentul Acuson 2 000 Siemens permite discriminarea tisulară, completarea informațiilor în sensul precizării naturii tumorale a unuei formațiuni, aprecierea gradului de fibroză (inclusiv hepatică pentru diagnosticul cirozei).

 
Programare