Clinica Badea Medica apartine Sistemului Medical MedLife fiind un centru de excelenta in Ecografie, Medicina Interna si Gastroenterologie.
ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Medicină internă Medicină internă Cluj-Napoca

Endoscopie

Endoscopie
Autor: Clinica Badea Medica

Endoscopia digestivă


Examinarea endoscopică este o procedură obligatorie în toate situațiile în care se suspectează o afecțiune morfologică la nivelul tractului digestiv. Endoscopia (gastroscopia, rectosigmoidoscopia, colonoscopia) permite detectarea regiunii patologice și permite recoltarea de probe prin biopsie sub control vizual cu ajutorul unui instrument flexibil prevazut cu o mica videocamera. Materialul astfel extras (fără nici un disconfort pentru pacient!) este ulterior prelucrat și examinat la microscop, constituind în acest mod baza unui diagnostic exact urmat de un tratament eficient. O tehnică endoscopică aparte o constituie endoscopia operatorie. Aceasta permite sa se efectuaze interventii complexe, fara deschiderea peretilor abdomenului, în scopul tratării anumitor boli care, altădata, necesitau o cale chirurgicala clasica.


Ce examinări endoscopice se pot efectua în clinica noastră?


Gastroscopia. Această procedură permite explorarea directa a mucoasei de la nivelul porțiunii superioare a tubului digestiv (esofag, stomac, duoden, prima porțiune a jejunului) precum si practicarea unor interventii minim invazive, asupra unor modificări considerate patologice. Gastroscopia permite nu numai diagnosticul vizual (urmat de biopsie și examen histologic) dar și extragerea corpilor straini si ablatia unor tumori mici. Gastroscopia este singura metodă care permite oprirea unor hemoragii digestive superioare (HDS) având diferite cauze, prin injectare de substanțe speciale sau termo/fotocoagulare. Tumorile gastrice de mari dimensiuni mari pot să fie decupate cu ajutorul sondelor laser introduse in gastrofibroscop.
Colonoscopia. Colonoscopia este o investigatie ce permite medicului sa observe interiorul intestinului gros (rectul si colonul). Aceasta investigatie e de mare ajutor in cazul descoperirii polipilor, a zonelor ulcerate, a tumorilor sau a zonelor inflamate sau hemoragice. In timpul colonoscopiei se poate preleva biopsie de la nivelul colonului sau rectului sau pot fi extirpate tumorile de la acest nivel. Poate fi folosita si in cadrul unui “screening” (procedeu adresat unei populații numeroase) pentru identificarea si indepartarea tumorilor cu potential cancerigen sau a tumorilor maligne din colon sau rect (cancerul colorectal).


Ce avantaje are endoscopia digestivă?


Procedeele endoscopice permite detectarea afecțiunilor de la nivelul tractului digestiv. Ele se pot efectua rapid și uneori se pot combina și cu terapia afecțiunii (de ex. Polipectomia se poate efectua imediat după detectarea polipului). In etapa actuala examinările endoscopice se pot efectua cu sedarea pacientului. In felul acesta examinarea este netraumatizantă pentru pacient.

 
Programare