Clinica Badea Medica apartine Sistemului Medical MedLife fiind un centru de excelenta in Ecografie, Medicina Interna si Gastroenterologie.
ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Anestezie și terapie intensivă Anestezie și terapie intensivă Cluj-Napoca

Pregatirea pentru Endoscopia Inferioara (Colonoscopie)

Autor: Clinica Badea Medica
Accesați fișierul [format pdf]

PREGATIREA PENTRU COLONOSCOPIE
Indicatii generale:


Ideal cu 4 zile inaintea examinarii nu se consuma fructe/ legume bogate in seminte precum: struguri, kiwi, smochine, tomate, fasole, mazare, prune, rosii, ardei. In cazul in care luati preparate medicale cu fibre sau carbune medical, este necesara intreruperea administrarii cu cel putin 3 zile anterior colonoscopiei.Pentru a elimina toate resturile de materii fecale, cea mai buna pregatire se obtine prin ingerarea unei solutii speciale pe care o veti prepara dumneavoastra, dupa instructiunile de mai jos. Dupa terminarea administrarii solutiei de pregatire pentru colonoscopie, veti avea mai multe scaune diareice, chiar apoase ce ar putea provoca iritatia zonei din jurul anusului. ln 
vederea prevenirii acestei reactii este indicat sa va spalati cu apa calduta fara sapun dupa fiecare scaun, sa folositi servetele umede pentru toaleta locala si sa folositi un gel de protectie local (nu crema).
Pentru a preveni balonarea si crampele abdominale se poate administra Spasmomen tablete. Doua tablete se iau la inceputul pregatirii si doua la sfarsit.In final, obiectivul este eliminarea unui scaun apos, limpede. In cazuri rare, scaunul nu este limpede, iar explorarea este dificil de efectuat. In acest caz pacientul trebuie sa mai bea inca 1-2 litri de substanta (sau macar de apa) pana cand scaunul devine complet lichid si clar. Daca apar varsaturi si pacientul nu mai poate sa bea ultimul litru de solutie se vor consuma suplimentar 2 litri de apa plata.


Pregatirea cu o zi inaintea explorarii


Se serveste micul dejun.

La ora 13 pacientul poate lua un pranz usor, constand in alimente ce nu contin fibre vegetale (carne,oua, iaurt, branza, ceai, cafea, paste, paine alba, inghetata).

Pregatirea propriu -zisa: sunt necesare 4 plicuri FORTRANS.

Incepand cu ora 16.00 pana la ora 22.00 se beau 4 litri apa cu substanta de pregatire intru-un ritm cat mai constant, o cana la 15 minute.

Cu primul pahar se beau 2 tablete Espumisan.
Din momentul in care incepeti sa consumati Fortrans nu mai mancati nimic pana dupa investigatie.


2 plicuri Fortrans se prepara in 2 litri de apa plata la temperatura camerei si agitate pana se dizolva pudra complet.

Se bea 1 cana la 15 minute- repetati actiunea pentru celelalte 2 plicuri.

Cu ultima cana de Fortrans se mai iau 2 tablete de Espumisan - daca gustul solutiei de pregatire este greu tolerabil, aceasta se poate raci la frigider, in acelasi 
timp se poate adauga zearna de lamaie, zahar.

Seara trebule sa fie consumat minim 2 litri de lichid, ideal 2,5-3 litri, iar dimineata toata cantitatea ramasa cu 5 ore inaintea investigatiei.
Daca investigatia are loc dupa ora 16:00, exista posibilitatea ca pregatirea sa se faca in doua etape:
- 2 l de solutie consumati cu o seara inainte, intre orele 17:00-22:00
- 2 l de solutie consumati in dimineata examinarii, astfel incat sa se termine de baut cu 5 ore inainte de ora investigatiei
- Inainte cu 5 ore de investigatie nu mai consumati nici lichide. Este important sa incercati sa nu fumati in ziua investigatiei

 

Daca urmati tratament antiagregant/anticoagulant (Aspirina, Sintrom, Trombostop, Pradoxa, Detralex, Ginseng, etc) trebuie sa ne contactati in vederea stabilirii necesitatii intreruperii acestuia. Sub acest tratament nu se vor putea efectua anumite manopere.


Va rugam sa ne anuntati daca suferiti de alergii medicamentoase cunoscute : No-Spa, Piafen, Algifen, Algocalmin, Ketonal.
In timpul procedurii se pot gasi polipi, acestia putand fi cancerosi. In general se recomanda excizia lor. Acestia se fac in cadrul endoscopiei si necesita instrumentar si tehnicispeciale care impun costuri suplimentare, ce face apel din nou la acordul pacientului.


In timpul procedurii poate fi necesara recoltarea de probe pentru care dvs veti fi rugat sa va dati sau nu acordul. De asemenea, in timpul endoscopiei se pot capta imagini care vor fi puse la dispozitia dvs nefiind folosite in scopuri publicitare si nu contin datele dvs personale (nume, prenume, cnp, etc). Pentru aceste imagini, de asemenea, este nevoie de consimtamantul dvs.

 

La nevoie se poate solicita sedare usoara sau analgo-sedare profunda. Pentru ambele proceduri, verificati pagina cu indicatiile aferente acestor optiuni. Prezenta dumneavoastra in 
institutie este necesara cu 10 minute pentru a lua la cunostinta si a semna consimtamantul informat al procedurii.

 
Programare