Baiat sau fata? Puteti afla chiar in primele saptamani de sarcina

Data publicării: 26-03-2007

    Un nou test elaborat de o companie farmaceutica din Koeln le permite viitorilor parinti sa afle din primele saptamani sexul embrionului. Totusi, medicii germani atrag atentia cu privire la o posibila ”selectie intrauterina”, noteaza cotidianul german Frankfurter Rundschau.

    Lea sau Leon? Un trusou roz sau unul bleu? ”Perioada de sarcina este mereu insotita de numeroase intrebari”, afirma reprezentantii companiei Plasmagen din Koeln. ”Principala” intrebare se refera la sexul copilului. De ce? ”Cunoasterea raspunsului la aceasta intrebare va va ajuta sa rezolvati din timp multe probleme: de la alegerea unui nume pana la amenajarea camerei copilului”, raspunde aceeasi companie pe site-ul sau.
    Pentru ca viitorii parinti sa nu stea neputinciosi in magazine in fata modelelor de tapete, osciland intre un desen cu inimioare si altul cu masinute de curse, de la inceputul acestui an Plasmagen a decis sa puna capat ”indeterminarii”, scotand pe piata un nou test, care promite un rezultat sigur privind sexul viitorului copil deja din a opta saptamana de graviditate. Potrivit reprezentantului acestei companii, Daniel Inderbiethen, in prezent peste 500 de medici ginecologi din Germania folosesc acest mijloc simplu, determinand sexul copilului printr-o simpla analiza a sangelui viitoarei mamici.
    Baiat sau fata? Societatea germana pentru genetica omului /GfH/ vede in determinarea timpurie a sexului copilului o serioasa problema etica si se teme de ”abuzuri”. Exista pericolul ca in cele 12 saptamani de sarcina in care se permite avortul femeile sa apeleze mai des la solutia chiuretajului, pentru a scapa de un copil al carui sex nu ”corespunde” doleantelor parintilor, declara reprezentantul GfH, Peter Propping. Mai ales ca, in majoritatea cazurilor, in ceea ce priveste sexul embrionului, in tari precum China sau India nu mai este vorba de ”bavetici” roz sau bleu, ci de viata si de moarte. Daca acest test va merge la export in respectivele tari, va fi ingrozitor, estimeaza si Wolfram Henn, consilier pentru probleme de ordin etic in cadrul GfH. In ceea ce priveste Germania, geneticienii se tem ca aici noul test ar putea constitui un motiv pentru ”o selectie criminala si sangeroasa pe baza criteriului de gen”.
    Cu toate acestea, compania Plasmagen nici nu vrea sa auda despre aceasta. Dupa cum asigura Daniel Inderbiethen, testul este folosit exclusiv de medicii specialisti. De asemenea, compania farmaceutica ii atentioneaza pe medici ca rezultatul acestui test poate fi eliberat parintilor doar la expirarea termenului de 12 saptamani. Totusi, aceasta obligativitate nu este stipulata in mod oficial in legislatie: deocamdata, aceasta este o ”obligatie personala si benevola”.
    Christian Albring, presedintele Uniunii federale a ginecologilor germani, isi sfatuieste colegii sa refuze ”din ratiuni etice” utilizarea testului elaborat de compania Plasmagen. Potrivit lui Albring, compania intentiona sa-si promoveze noul produs in revista de profil editata de Uniune, punand accentul pe termenul de numai 8 saptamani de sarcina, fapt pentru care el a refuzat sa amplaseze o asemenea reclama.
    Testul a fost elaborat de un membru al echipei de conducere a companiei Plasmagen, Robert Maiwald, specialist in genetica umana. Dupa cum a tinut sa sublinieze Maiwald, comercializarea acestui test in astfel de tari precum China si India este exclusa, inventia sa fiind destinata exclusiv pietii germane.
    Cu toate acestea, Wolfram Henn este nemultumit de noul test - nu in ultimul rand pentru ca si Maiwald este membru al GfH. In 1990, Societatea germana pentru genetica omului a emis un comunicat in care declara ca ”nu considera posibila utilizarea diagnosticarii in scopul alegerii sexului copilului”. Respectarea acestui principiu ar trebui sa fie obligatorie pentru toti membrii GfH. Maiwald nu respecta asect principiu, insa GfH nu are prea multe parghii de influenta, considera Henn.
    Este de asteptat ca parintii sa doreasca sa afle din timp sexul viitorului copil. ”Iar experienta demonstreaza ca unii medici sunt usor "influentabili"”, citeaza la final ziarul german opinia lui Wolfram Henn.

 

Sursa: Rompres

26-03-2007, Vizualizari 4904
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.