Barack Obama isi apara reforma sistemului de sanatate

Data publicării: 13-08-2009

Dupa o serie de atacuri, presedintele american a considerat ca trebuie sa puna capat „falselor zvonuri” asupra proiectului de reforma a sanatatii. Reuniunea publica de la Portsmouth va fi urmata de alte doua, vineri si sambata, in Montana si Colorado, Obama trebuind sa raspunda intrebarilor puse de americani. Marti seara, presedintele Statelor Unite a tinut sa lamureasca lucrurile in privinta sistemului de sanatate, dupa atacurile de o rara virulenta la adresa proiectului care ar trebui sa coste 1.000 miliarde de dolari in urmatorii zece ani, relateaza cotidianul elvetian Le Temps de joi.
Pentru a controla din nou situatia, el a recurs la un exercitiu drag lui: o reuniune publica in cadrul careia isi expune punctele de vedere si raspunde apoi intrebarilor publicului. Intr-un liceu din New Hampshire, in fata a 1.800 de persoane, Barack Obama a vorbit despre „tacticile de intimidare” desfasurate de adversarii reformei, care prevede asigurarea medicala a tuturor americanilor si crearea unei asigurari medicale publice ca alternativa la asigurarea de boala propusa persoanelor de peste 65 de ani, Medicare. „Sistemul de sanatate american functioneaza adeseori mai bine pentru asiguratori decat pentru americanii insisi”, a deplans el situatia, inainte de a-si afirma hotararea de nu se lasa prada falselor zvonuri vehiculate de canalele TV sau de animatorul radio vedeta a conservatorilor, Rush Limbaugh. „De fiecare data cand suntem pe punctul de a adopta o reforma a sanatatii, cei care apara anumite interese se opun prin toate mijloacele posibile...Dar nu ne vom mai lasa influentati. Nu de aceasta data si nu acum”, a spus presedintele american, adaugand ca nimic nu se va schimba pentru americanii asigurati.
De cand s-a instalat la Casa Alba, Barack Obama se confrunta cu cea mai importanta criza a mandatului sau. Anturajul sau ii recomanda sa nu intre in panica. Va participa totusi la alte doua reuniuni publice, vineri la Bozeman, in Montana, si sambata, la Grand Junction, in Colorado. Preluand dosarul fierbinte al sanatatii, pe care predecesorul sau, George W. Bush, l-a lasat deoparte, presedintele american a inceput un drum dificil. In vigoare de la al doilea razboi mondial, sistemul de sanatate american este in criza. El a costat 240 miliarde de dolari in 2007, adica 7.900 de dolari/persoana. Aproape 48 de milioane de americani n-au niciun fel de asigurare medicala si 25 de milioane sunt insuficient asigurati. Desi sistemul se bazeaza pe angajator, care face o asigurare de sanatate pentru angajatii sai la un asigurator, tot mai multe firme nu mai ofera astfel de servicii din cauza unei cresteri vertiginoase a costurilor. Pentru economie, sistemul a devenit un adevarat „dezavantaj”. Acum catva timp, constructorul auto Toyota se gandea sa-si faca fabrica in Alabama sau in Ontario. Pana la urma a ales Canada, unde sistemul de sanatate este de stat. Toyota a calculat ca poate economisi astfel 1.500 de dolari pe an si pe masina la costurile de productie.
Dincolo de portile scolii din Portsmouth, detractorii lui Obama nu mai taceau. Unii strigau „Obamahdinejad”. O femeie avea o pancarta pe care erau trecute un SS nazist si fotografia lui Obama. Pentru ca mama si sora ei sunt grav bolnave, se teme de ce-i mai rau: „Adolf Hitler ii extermina pe cei slabi, nu numai pe evrei. Asta se va intampla si aici.” Pus in fata acestor exagerari, presedintele „a demontat mitul” conform caruia proiectul sau va impinge la „eutanasie” pe batranii bolnavi. In acelasi sens, democratii au creat un site internet, invitandu-i pe americani sa denunte falsele zvonuri despre reforma. Teama asiguratilor este totusi reala pentru ca se majoreaza mereu cuantumul asigurarii medicale. Ea este acutizata de miscarile conservatoare si de lobby. Secretarul general al Casei Albe, Rahm Emanuel, crede ca excesele verbale si atacurile personale la adresa lui Obama vor avea efectul invers: ii vor convinge pe americanii rezonabili de corectitudinea reformei. Barack Obama a avertizat de altfel: „Ceea ce este cu cu adevarat periculos este sa nu faci nimic.” El a denuntat caracterul unor asigurari de sanatate din pricina carora a suferit Lori Hitchcock. Femeia de 52 de ani a explicat presedintelui ca nici un asigurator n-a acceptat sa-i incheie asigurare pentru ca avea virusul hepatitei C din 2003.
Constient de dificultatea misiunii sale, presedintele este gata sa faca gesturi radicale daca republicanii refuza proiectul propus de el. Ar putea sa renunte la alternativa asigurarii publice. In ceea ce-i priveste pe conservatori, ei se tem de o intoarcere la Marea Societate, vast program social lansat de presedintele Lyndon Johnson in anii 1960. Principala critica la adresa proiectului este nationalizarea sanatatii si umflarea peste masura a administratiei. O critica pe care tabara Obama o respinge, amintind ca administratia americana n-a fost niciodata mai cheltuitoare decat in timpul presedintiei lui George W. Bush, scrie in incheiere cotidianul elvetian Le Temps.
Sursa: Agerpres, 13-08-2009, Vizualizari 305
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.