Barbatii care muncesc in aer liber se confrunta cu un risc scazut de cancer la rinichi

Data publicării: 09-03-2010

Barbatii care-si desfasoara activitatea in aer liber, dand posibilitate organismului lor sa produca vitamine prin expunerea la soare, se confrunta cu un risc scazut de cancer la rinichi, indica un studiu, scrie in editia sa de luni cotidianul britanic The Guardian.
Potrivit studiului, cel mai amplu pe aceasta tema, cercetatorii au descoperit ca vitamina D - produsa de piele in timpul expunerii la raze ultraviolete - este asociata cu o rata redusa de cancer renal de pana la 73 % in randul barbatilor.
Studiul, publicat de American Cancer Society, arata insa ca riscul redus de cancer este valabil doar in cazul barbatilor si ca nu s-a constatat o situatie similara in cazul femeilor care au lucrat in aer liber, incluse in studiu.
Cercetatorii, de la National Cancer Institute din Statele Unite ale Americii /SUA/, au afirmat ca studiul intreprins pe un lot de 2.500 de muncitori din Europa Centrala indica noi date conform carora raspandirea cancerului, inclusiv de san, ovarian si de colon, este mai redusa atunci cand persoanele au fost expuse la ultraviolete.
Ei afirma ca vitamina D, cunoscuta ca fiind anticancerigena, este transportata de organism catre ficat si rinichi. "Cercetarile stiintifice arata ca vitamina D, care se produce in general in organism dupa expunerea la lumina soarelui, ar putea contribui la prevenirea unui anumit numar de boli, inclusiv a cancerului", a afirmat autorul cercetarilor, Sara Karami.
"In studiul nostru, noi am folosit denumirile locurilor de munca pentru a evalua expunerea la soare in timpul activitatii. Am observat ca barbatii cu un grad mare de expunere la soare prezinta un risc mai scazut de cancer la rinichi decat barbatii cu un grad mai scazut de expunere la soare in timpul lucrului".
"Cercetatorii au constatat o crestere a RCC /renal cell carcinoma/, forma principala de cancer la rinichi, in Statele Unite ale Americii /SUA/ si pe plan global in ultimii 20 de ani. O reducere a vitaminei D, datorita probabil faptului ca mult mai multe persoane au un mod de viata sedentar si lucreaza in spatii inchise, este considerata ca fiind un posibil factor contributor.
Cercetatorii au studiat peste 2.500 de muncitori, de rasa caucaziana, din Rusia, Romania, Polonia si Republica Ceha, impartindu-i in trei grupe, dupa expunerea la lumina zilei in timpul activitatii lor.
O scadere semnificativa de pana la 38 % a riscului de RCC s-a constatat la grupul de barbati cu expunere crescuta la UV la locul de munca, iar in regiunile in majoritate nordice - la 73 %. Dar nu s-au constatat scaderi similare la femei. "Nu avem nicio explicatie in legatura cu diferentele aparente de risc intre barbati si femei", a afirmat Karami.
"Diferentele biologice sau de comportament dintre barbati si femei ar putea avea un rol. De exemplu, diferentele hormonale ar putea influenta raspunsul organismului la expunerea luminii soarelui si faptul ca barbatii sunt tentati sa lucreze la soare dezbracati pana la brau", a estimat Karami.
Cu toate ca unele alimente contin vitamina D, majoritatea persoanelor primesc pana la 90 % din substanta chimica prin expunerea la lumina ultravioleta. Muncitorii agricoli si cei care se expun la ultraviolete puternice la mare fac parte din categoria cea mai inalta. Cei care muncesc in conditii de lumina a soarelui puternica se presupune ca primesc de doua ori mai mult din intensitatea luminii soarelui decat cei care lucreaza in locuri cu expunere solara slaba.
Sursa: Agerpres, 09-03-2010, Vizualizari 411
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.