Bătrânii care rămân mai activi au o calitate mai bună a vieții

©

Autor:

Bătrânii care rămân mai activi au o calitate mai bună a vieții
Un studiu Cambridge pe aproape 1.500 de adulți în vârstă de 60 de ani și peste arată că reducerea activității fizice și creșterea timpului sedentar sunt legate de o calitate mai scăzută a vieții la adulții în vârstă. Cercetătorii subliniază importanța încurajării persoanelor în vârstă să rămână active fizic.
Se știe că activitatea fizică de intensitate moderată, care crește ritmul cardiac, reduce riscul apariției diferitelor boli, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și cancer. Studiul a folosit accelerometre pentru a evalua nivelurile de activitate și calitatea vieții legate de sănătate la participanți.

Pe o perioadă medie de urmărire de aproape șase ani, atât bărbații, cât și femeile au prezentat o scădere a activității fizice moderate până la viguroase și o creștere a timpului sedentar. Studiul a constatat că cei care s-au angajat în mai multă activitate fizică și au petrecut mai puțin timp sedentari au avut o calitate mai bună a vieții mai târziu. Chiar și o creștere mică a activității fizice zilnice a fost asociată cu o ușoară îmbunătățire a scorurilor calității vieții, în timp ce o scădere a activității fizice sau o creștere a comportamentului sedentar a dus la scorurile calității vieții reduse. O îmbunătățire cu 0,1 puncte a scorurilor calității vieții a fost asociată cu o reducere semnificativă a decesului timpuriu și a riscului de spitalizare.

Dr. Dharani Yerrakalva de la Universitatea din Cambridge subliniază importanța de a rămâne activ și de a reduce comportamentul sedentar pentru a îmbunătăți bunăstarea fizică și mentală, în special la vârsta a treia. Studiul oferă dovezi care sugerează o legătură cauzală între activitatea fizică și calitatea vieții.

Studiul EPIC-Norfolk, finanțat de Medical Research Council și Cancer Research UK, oferă perspective esențiale asupra beneficiilor menținerii unui stil de viață activ la vârsta înaintată. Studiul se încheie prin recomandarea a cinci moduri pentru adulții în vârstă de a rămâne activi fizic: plimbări zilnice, grădinărit, plimbări cu bicicleta, dans și tenis.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-07-2023 | creare: 06-07-2023 | Vizite: 368
Bibliografie
Older adults who remain more active have a better quality of life, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/07/230704110923.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Statul pe scaun prelungit este nociv, chiar dacă faci sport (meta-analiză)
  • Birourile ajustabile, o soluție pentru reducerea sedentarismului la locul de muncă?
  • A fost creat un dispozitiv care te ajută să îți reglezi postura și respirația
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum