Băuturile îndulcite au fost asociate cu un risc crescut de deces cauzat de cancer hepatic și boală hepatică cronică

©

Autor:

Băuturile îndulcite au fost asociate cu un risc crescut de deces cauzat de cancer hepatic și boală hepatică cronică
Cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital au efectuat un studiu de pionierat care examinează legătura dintre consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și îndulcite artificial și incidența cancerului hepatic și a mortalității cronice ale bolii hepatice. Descoperirile lor, publicate în JAMA, marchează primul raport care asociază consumul de băuturi îndulcite cu zahăr cu mortalitatea cauzată de boala hepatică cronică.
Condusă de Dr. Longgang Zhao, echipa a analizat date de la aproape 100.000 de femei aflate în postmenopauză din cadrul studiului Women's Health Initiative. Participanții au raportat consumul regulat de băuturi răcoritoare și băuturi din fructe (excluzând sucul de fructe), iar mai târziu, consumul de băuturi îndulcite artificial, după trei ani. De-a lungul a peste două decenii, participanții au fost urmăriți pentru cancer la ficat și decese rezultate din probleme hepatice cronice, care au fost confirmate prin fișele medicale sau Indexul Național al Decesului.

Analiza finală a cuprins 98.786 de femei aflate în postmenopauză. Cele care au consumat zilnic cel puțin o băutură îndulcită cu zahăr (6,8% dintre participanți) au prezentat un risc cu 85% mai mare de cancer la ficat și un risc cu 68% mai mare de mortalitate prin boli hepatice cronice, comparativ cu cei care consumau mai puțin de trei băuturi îndulcite cu zahăr pe lună.

Deși studiul a fost observațional și nu implică cauzalitate, el evidențiază o potențială asociere între consumul de băuturi dulci și risc crescut de boli de ficat. Cercetătorii recunosc limitările datelor auto-raportate și solicită cercetări suplimentare pentru a verifica aceste constatări, a explora mecanismele care stau la baza și a include genetica, studiile preclinice și datele omice. Dacă sunt confirmate, rezultatele ar putea contribui la o strategie de sănătate publică menită să reducă riscul de boli hepatice pe baza datelor dintr-o cohortă diversă.

sursa: News Medical

Data actualizare: 09-08-2023 | creare: 09-08-2023 | Vizite: 275
Bibliografie
Sugar-sweetened beverages linked to increased risk of liver cancer and chronic liver disease mortality, link: https://www.news-medical.net/news/20230808/Sugar-sweetened-beverages-linked-to-increased-risk-of-liver-cancer-and-chronic-liver-disease-mortality.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de băuturi îndulcite în rândul copiilor începe mult prea devreme
  • Consumul de băuturi răcoritoare îndulcite afectează sănătatea creierului
  • Sucurile în alimentație vă pot scădea șansele de a rămâne însărcinată
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum