Băuturile răcoritoare dietetice – la fel de nocive pentru greutatea corporală ca cele îndulcite cu zahăr

©

Autor:

Băuturile răcoritoare dietetice – la fel de nocive pentru greutatea corporală ca cele îndulcite cu zahăr
Băuturile răcoritoare dietetice sunt considerate în mod frecvent opțiuni mai sănătoase. Cercetătorii din cadrul Colegiului Imperial din Londra susțin însă că acestea nu sunt nicidecum mai benefice pentru menținerea unei greutăți sănătoase sau prevenirea câștigului ponderal decât băuturile clasice zaharate.

Băuturile cu îndulcitori artificiali reprezintă versiunile „fără zahăr” sau dietetice ale răcoritoarelor și sunt preferate în special de persoanele care încearcă să își limiteze aportul zilnic de zahăr și/sau cele care doresc să piardă în greutate, fiind percepute drept variante mai sănătoase.
Cu toate acestea, afirmațiile care susțin beneficiile lor pentru sănătate, prevenirea obezității și a diabetului zaharat de tip 2, induse de industria de marketing, nu sunt sprijinite de dovezi științifice solide.

Aceste băuturi dietetice reprezintă în prezent un sfert din industria globală de băuturi îndulcite, însă  nu sunt taxate, iar consumul lor nu este reglementat cum este cazul celor îndulcite cu zahăr – probabil deoarece sunt percepute fiind inofensive, afirmă cercetătorii.

În ciuda conținutului caloric redus, există preocupări cu privire la rolul acestora în declanșarea unui comportament ingestiv compensator prin stimularea receptorilor pentru gustul dulce. Acest lucru și conștientizarea de către consumator  a aportului energetic redus al băuturilor cu îndulcitori non-calorici, ar putea favoriza supraconsumul de alimete.
Astfel, băuturile cu îndulcitori artificiali pot contribui la apariția obezității, a diabetului zaharat tip 2 și a altor afecțiuni cronice asociate excesului ponderal.

Deși nu a fost stabilită o legătură directă între consumul băuturilor dietetice și creșterea în greutate, nu a fost demonstrat nici rolul acestora în prevenirea câștigului ponderal sau în procesul de scădere în greutate, prin comparație cu băuturile îndulcite cu zahăr.

Mai mult decât atât, consumul de băuturi îndulcite artificial ar putea avea consecințe negative și asupra mediului, fiind necesari peste 300 litri de apă pentru producerea unei băuturi carbonate dietetice ambalată în sticlă de plastic.

Lipsa dovezilor solide cu privire la efectele asupra sănătății ale băuturilor cu îndulcitori artificiali și influența unor posibile bias-uri din partea studiilor finanțate de industria băuturilor răcoritoare, ar trebui luate în considerare atunci când băuturile dietetice sunt prezentate ca alternative pentru cele îndulcite cu zahăr.

Autorii studiului (2017) publicat în jurnalul științific PlosOne concluzionează că „băuturile dietetice „fără zahăr” în niciun caz nu contribuie la stoparea epidemiei globale de obezitate și nu trebuie incluse în recomandările pentru un stil de viață sănătos”.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 09-03-2019 | creare: 06-01-2017 | Vizite: 1227
Bibliografie
Sugar-free and 'diet' drinks no better for healthy weight than full sugar drinks, experts say, link: http://medicalxpress.com/news/2017-01-sugar-free-diet-healthy-weight-full.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de băuturi răcoritoare îndulcite afectează sănătatea creierului
  • Sucurile în alimentație vă pot scădea șansele de a rămâne însărcinată
  • Consumul de băuturi răcoritoare cu zaharuri crește riscul de deces
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum