Bazac: Contributia personala prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 lei/an

Data publicării: 01-07-2009

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac a prezentat, miercuri, in sedinta de Guvern, o Nota privind introducerea unui Pachetul general de servicii si tichetul pentru sanatate, reprezentand contributia personala a populatiei la plata serviciilor medicale in limita unui plafon maxim anual de 600 de lei, care , insa, nu se aplica in cazul persoanelor defavorizate.
"Acestea vor contribui la diminuarea platilor informale si la imbunatatirea finantarii sistemului de sanatatea, asigurand astfel cresterea calitatii asistentei medicale. Masurile reprezinta in acelasi timp un angajament al Romaniei, pentru ca fac parte din clauzele acordului de finantare incheiat cu FMI si Banca Mondiala", a declarat Bazac intro conferinta de presa organizata dupa sedinta de Guvern.
Demnitarul a precizat ca definirea pachetului de servicii medicale s-a facut plecand de la problemele existente, "servicii garantate teoretic, dar practic de multe ori nerealizate". El considera ca introducerea in sistem a noului pachet va aduce beneficii calitative la toate nivelurile.
Bazac a prezentat, totodata, serviciile din sanatate ce pot fi platite din contributii la asigurarile de sanatate si care sunt acelea care nu pot fi acoperite din acestea.
Ministrul a exemplificat ca sunt asigurate din CAS serviciile medicale precum prezenta medicului de familie la cabinet 7 ore/zi, asistenta medicala gratuita pentru urgentele reale, acoperirea integrala a interventiilor chirurgicale.
Noul pachet general de servicii reprezinta, potrivit ministrului, baza stabilirii serviciilor de sanatate care sunt decontate de Casa de Asigurari de Sanatate, precum si a celor care vor fi platite suplimentar, prin tichetele pentru sanatate.
"Pentru serviciile care nu sunt acoperite de Casa de Asigurari de Sanatate e nevoie de surse alternative si complementare de finantare si asa s-a nascut tichetul pentru sanatate. Tichetul pentru sanatate reprezinta contributia personala la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in momentul utilizarii efective a acestora", a anuntat ministrul.
Potrivit acestuia, tichetul pentru sanatate se va aplica in ambulator, in spital (cu exceptia urgentelor) si pentru investigatiile paraclinice.
Contributia personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 lei/an. Potrivit estimarilor, contributia personala prin tichete va fi de aproximativ 350 lei/an pentru un pacient mediu (calculul estimativ include 2 episoade de spitalizare continua, 2 de spitalizare de zi, 6-8 vizite la medicul de familie, 4 vizite la medicul specialist, 1 vizita la domiciliu, 10 analize de laborator, 1 investigatie radiologica, 1 investigatie de inalta performanta), a spus ministrul Sanatatii.
Nivelul de contributie personala a cetateanului pentru tichetul de sanatate este acceptabil si suportabil din punct de vedere financiar.
De exemplu, cuantumul contributiei personale este de 5 lei pentru o consultatie la medicul de familie si de 10 lei pentru o consultatie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie dupa orele de program va fi taxata cu 15 lei, iar consultatiile efectuate in structurile de urgenta din spitale pentru pacientii care nu reprezinta urgente medicale vor necesita o contributie personala de 20 lei.
Potrivit lui Bazac, prin introducerea tichetelor pentru sanatate se vor genera in sistem aproximativ 700 milioane de lei/anual, fonduri care vor ramane la furnizor (cabinet medical individual, spital sau alta unitate de sanatate) si care vor fi utilizate pentru salarii, investitii sau servicii.
Ministerul Sanatatii va propune, totodata, ca tichetele pentru sanatate sa fie deductibile.
Vor fi scutite de la plata tichetelor de sanatate persoanele asistate social, pensionarii cu pensii sub 700 lei/luna, copiii cu varsta pana in 18 ani, somerii, persoanele care beneficiaza de gratuitati (revolutionari, persecutati politic, veterani, persoane cu handicap), personalul sanitar, gravidele, doar pentru servicii aferente graviditatii, si persoanele aflate in Programele Nationale de Sanatate.
"Pentru aceste categorii, contributia va fi acoperita din fonduri publice, suma estimata fiind de 550 milioane de lei anual", a mai spus ministrul.
Proiectul va fi postat pe site-ul ministerului si se va afla in dezbatere publica timp de doua luni.
Sursa: Agerpres, 01-07-2009, Vizualizari 384
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.