Bebelușii băieți au o probabilitate mai mare de a obține vindecarea sau remisia HIV după infecția in utero

©

Autor:

Bebelușii băieți au o probabilitate mai mare de a obține vindecarea sau remisia HIV după infecția in utero
Studiul recent publicat în jurnalul Nature Medicine explorează diferențele de gen în răspunsul imunitar la HIV, observând că fetele nou-născute sunt mai predispuse la contractarea HIV de la mame în timpul sarcinii sau nașterii, în comparație cu băieții, care sunt mai susceptibili să atingă starea de remise sau vindecare a HIV.
Cercetarea a fost efectuată de Philip Goulder și colegii săi pe un eșantion de 284 de sugari din KwaZulu-Natal, Africa de Sud, o zonă cu o prevalență înaltă a HIV, unde copiii expuși la HIV în timpul sarcinii au primit terapie antiretrovirală combinată (cART) de la naștere.

Rezultatele indică faptul că transmiterea HIV către feții de sex masculin a fost cu 50% mai puțin comună comparativ cu cea a fetelor. În plus, băieții afectați au avut niveluri mai scăzute ale virusului în sânge și patru dintre acești sugari au atins stadiul de vindecare/remisie a HIV, menținând niveluri nedetectabile ale virusului în sânge chiar și fără terapie continuă. Această diferență între sexe este atribuită nivelurilor mai scăzute de celule T CD4 activate la fătii de sex masculin, făcând mai dificilă pentru virus stabilirea unui rezervor și oferind o barieră împotriva infecției.

Studiul adaugă cunoștințe importante despre strategiile de vindecare/remisie a HIV, fiind relevant nu doar pentru copii, ci pentru toți cei 39 de milioane de persoane care trăiesc cu HIV la nivel global. Rezultatele sugerează că mecanismele prin care se poate realiza vindecarea/remisiunea HIV ar putea fi aplicabile pe scară largă.

Cercetarea subliniază necesitatea unor studii suplimentare, deși numărul copiilor identificați că au atins starea de vindecare/remisiune este mic. Totuși, aceste descoperiri reprezintă un pas înainte față de studiile anterioare care au identificat cazuri individuale de vindecare/remisiune. Studiul oferă o perspectivă valoroasă pentru înțelegerea mecanismelor de control al HIV și subliniază importanța intervențiilor sistemului imunitar în gestionarea HIV.

sursa: News Medical

Data actualizare: 09-07-2024 | creare: 09-07-2024 | Vizite: 112
Bibliografie
Baby boys more likely to achieve HIV cure or remission after in-utero infection, link: https://www.news-medical.net/news/20240705/Baby-boys-more-likely-to-achieve-HIV-cure-or-remission-after-in-utero-infection.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • HIV: cum se transmite și când se poate face testul?
  • Accesoriu smartphone diagnostichează infecţia HIV și sifilisul în 15 minute
  • Virusul HIV ar putea fi ținut sub control cu ajutorul unui test rapid
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum