Bebelușii născuți prematur care sunt alăptați au un intestin mai sănătos decât cei hrăniți cu lapte praf

©

Autor:

Bebelușii născuți prematur care sunt alăptați au un intestin mai sănătos decât cei hrăniți cu lapte praf
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Maryland arată că bebelușii care sunt alăptați cu cantități mai mari de lapte matern dezvoltă, la nivelul microflorei bacteriene intestinale, o tulpină bacteriană numită Bifidobacterium breve ce îmbunătățește sănătatea țesuturilor din pereții intestinali.
Conform oamenilor de știință, sugarii care au fost alăptați cu o cantitate mai mică de lapte matern și cei care primesc formule de lapte praf înregistrează niveluri mai scăzute de astfel de tulpini bacteriene saprofite, ceea ce le afectează integritatea funcțională intestinală.

Bing Ma, profesor de microbiologie și imunologie la universitatea americană și autor principal al studiului, afirmă că tulpina bacteriană în cauză determină o îmbunătățire a absorbției nutrienților proveniți din alimentația bebelușilor, aspect observat în urma comparației cu absorbția întâlnită la sugarii care primesc lapte praf. De asemenea, aceasta împedică apariția unei creșteri a permeabilității intestinale, în prezența căreia mecanismele de protecție împotriva pătrunderii bacteriilor și a alimentelor digerate în sânge eșuează. Astfel, în acest caz sugarii pot dezvolta enterocolită necrozantă, reprezentând a treia cauză de deces a nou-născuților atât în Statele Unite ale Americii, cât și la nivel global. Statistic, această afecțiune este întâlnită în prezent la 10% din sugari, rata de mortalitate aferentă acesteia fiind de 50%.

Profesor explică faptul că numeroase tulpini de Bifidobacteriumul au fost identificate la nivelul microflorei bacteriene, toate având diverse roluri benefice în cadrul organismelor gazdă, cu toate că majoritatea se găsesc predominant la adulți. Bifidobacteriumul infantis, în schimb, a fost descoperită în lucrarea prezentă în microbiomul sugarilor. Eșantionul de studiu a fost compus din 113 bebeluși care s-au născut între lunile 24 și 32 de sarcină, tulpina bacteriană fiind întâlnită doar la nou-născuții prematuri care au consumat cantități crescute de lapte matern. Specialiștii spun că principalul beneficiu pe care aceasta îl prezintă este reprezentat de o metabolizare a carbohidraților mai bună decât cea întâlnită la sugarii care consumă lapte praf, deoarece echipamentul genetic al bacteriei este specializat în procese de digestie a nutrienților prin membrana celulară. Autorul afirmă și că mai sunt necesare studii pentru a determina cu precizie beneficiile pe care tulpina de Bifidobacteriumul le oferă organismului și dacă aceasta își are originile în laptele matern sau în alte structuri ale mamei.

sursa: Science Daily
foto: University of Maryland School of Medicine News

Data actualizare: 04-08-2022 | creare: 04-08-2022 | Vizite: 544
Bibliografie
Why breast-fed premature infants have a healthier gut than formula-fed ones, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220802143423.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O păturică specială pentru protejarea prematurilor împotriva bolilor pulmonare
  • Bebelușii prematuri alăptați la sân prezintă o dezvoltare neurocognitivă mai bună decât cei alăptați cu formulă
  • Nașterea cât mai aproape de termen, importantă pentru creierul nou-născutului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum