Beneficii cognitive observate la doi ani după intervențiile din sfera chirurgiei bariatrice

©

Autor:

Beneficii cognitive observate la doi ani după intervențiile din sfera chirurgiei bariatrice
Studiul publicat în JAMA Network Open investighează impactul pe termen lung al chirurgiei bariatrice asupra structurii și funcției cerebrale, precum și asupra cogniției la persoane cu obezitate severă. Obezitatea este asociată cu un risc crescut de demență și modificări structurale ale creierului, inclusiv scăderea volumului materiei cenușii și integrității materiei albe, precum și cu afectarea funcțiilor cognitive.
Pacienții eligibili (133 de participanți cu obezitate severă și vârste între 35 și 55 de ani) pentru bypass gastric au fost recrutați și supuși unor evaluări ale cogniției și imagisticii prin rezonanță magnetică la bază și la 24 de luni după intervenție. Studiul a urmărit schimbările în greutate, comorbidități, simptome depresive, activitate fizică, structura cerebrală, perfuzia și cogniția.

Rezultatele au arătat îmbunătățiri semnificative ale anumitor domenii cognitive și o reducere a simptomelor depresive și a utilizării medicamentelor pentru comorbidități la 24 de luni după intervenție. S-a observat o scădere a volumului și grosimii materiei cenușii în majoritatea regiunilor cerebrale, cu excepția cortexului temporal, unde grosimea a fost mai mare și eficiența vasculară îmbunătățită. Fluxul sanguin cerebral a fost mai scăzut în majoritatea regiunilor, dar a rămas stabil în nucleul accumbens și cortexul parietal.

Chirurgia bariatrică a fost asociată și cu modificări ale markerilor circulanți, inclusiv o scădere a proteinelor inflamatorii și o creștere a adiponectinei și a factorului neurotrofic derivat din creier. Aceste modificări sugerează că chirurgia bariatrică poate avea efecte benefice asupra funcției și structurii cerebrale, prin reducerea inflamației și îmbunătățirea sănătății vasculare.

Studiul olandez concluzionează că pierderea în greutate indusă de chirurgia bariatrică este asociată cu îmbunătățiri cognitive și modificări structurale cerebrale pe termen lung, deși mecanismele exacte rămân neclare. Cercetările viitoare ar trebui să includă grupuri de control și să exploreze alte mecanisme pentru a clarifica modul în care chirurgia bariatrică influențează cogniția și creierul, contribuind la dezvoltarea strategiilor de reducere a riscului de obezitate și boli neurodegenerative.

sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 12-02-2024 | creare: 12-02-2024 | Vizite: 154
Bibliografie
Cognitive benefits seen two years after bariatric surgery, link: https://medicalxpress.com/news/2024-02-cognitive-benefits-years-bariatric-surgery.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Operația de micșorare a stomacului scade toleranța la alcool
  • Scăderea în greutate înainte de intervenția bariatrică amplifică reducerea ponderală post-operatorie
  • Comportamentul alimentar la adolescenți post-chirurgie bariatrică
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum