Beneficiile păturilor ponderate - ce sunt și de ce să le folosești

©

Autor: Redacția ROmedic

Beneficiile păturilor ponderate - ce sunt și de ce să le folosești
Advertorial oferit de Hug Me Blanket

Păturile ponderate, studiate deja de ani buni în străinătate, încep să crească în popularitate și la noi. Sunt pături grele, umplute cu bile repartizate egal pe toată suprafața, astfel că ajung să cântărească aproximativ 8-12% din greutatea corpului. Nu există o dimensiune standard, ea se alege în funcție de kilogramele și înălțimea celui care o achiziționează.
Pătura ponderată funcționează ca o îmbrățișare, crescând nivelul de serotonină și melatonină produs de organism și scăzând nivelul de cortizol. Învelit în pătura ponderată te vei relaxa cu adevărat, lăsând grijile deoparte.
De fapt, aceste pături au fost folosite inițial de psihologi și terapeuți pentru ameliorarea diferitelor simptome ale pacienților și abia apoi au devenit un produs folosit la scară largă. Vrei să afli mai multe despre beneficiile lor? Citește în continuare:

 

5 afecțiuni la care te ajută păturile ponderate

În urma studiilor, s-au observat mai multe efecte benefice ale folosirii acestor pături, atât acasă, cât și în terapie.

Autism

Adeseori, persoanele care suferă de autism, în special copiii, au probleme cu somnul. Deși studiile arată că păturile ponderate nu aduc neapărat un somn mai rapid, mai lung sau cu mai puține treziri pe noapte, participanții la studiu au declarat că se simt mai bine atunci când folosesc păturile ponderate, acestea ajutându-i să se relaxeze prin presiunea aplicată, care eliberează corpul de stres, încetinește bătăile inimii și scade tensiunea arterială.[1]
Mai mult decât atât, păturile ponderate pot ajuta și în terapia copiilor, oferind o alternativă la actele fizice de afecțiune, care uneori pot crea disconfort celor care suferă de tulburări din spectrul autismului. Astfel, aceștia se vor simți în siguranță, ca într-o îmbrățișare.

ADHD

Păturile ponderate sunt utile atât pentru somnul pacienților cu ADHD, cât și pe durata zilei. Terapeuții ocupaționali folosesc păturile ponderate datorită efectelor calmante ale acestora, dovedindu-se o modalitate sigură și confortabilă de a-i ajuta pe copiii cu ADHD (tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție), deoarece ușurează stările de nervozitate și senzația de pierdere a controlului.

Insomnii

Păturile ponderate te pot ajuta să obții un somn mai odihnitor, deși nu vindecă propriu-zis insomnia. Învelit în îmbrățișarea păturii vei uita de stresul acumulat de-a lungul zilei, reușind să adormi mai repede și mai adânc, dat fiind că mintea ta va putea să se detensioneze.

Anxietate

Stările de anxietate sunt neplăcute și te pot afecta în viața de zi cu zi, mai ales dacă treci printr-o perioadă mai stresantă. Îți pot reduce capacitatea de concentrare, de analiză și de rezistență atât mentală, cât și fizică. Din fericire, pătura ponderată îți poate da acel tratament natural, simplu și eficient de care ai nevoie, fie că vorbim de folosirea ei la culcare, fie că vorbim de o pauză scurtă în coconul reconfortant al păturii.

Dureri articulare cronice

O afecțiune devine cronică atunci când nu trece după mai multe luni; după o anumită vârstă, astfel de dureri sunt aproape inevitabile. Pătura ponderată funcționează în acest caz ca un masaj calmant, fiind, însă, la dispoziția ta oricând ai nevoie de el. Detensionează mușchii, reducând semnificativ durerile articulare, prin aplicarea presiunii senzoriale repartizată egal pe toată suprafața corpului.

 

Beneficiile păturilor ponderate la copii și precauții

Păturile ponderate pot fi un cadou ideal pentru copii, atât pentru ușurarea unor afecțiuni, cât și pentru un somn mai odihnitor, esențial în perioada copilăriei, pentru o creștere și o dezvoltare a organismului armonioasă și sănătoasă. Un copil care nu doarme suficient sau nu se odihnește bine se va manifesta întâi prin ieșiri necontrolate, stări de nervozitate și capacitate scăzută de concentrare, iar, pe termen lung, poate avea urmări inclusiv în abilitatea sa cognitivă.
Pentru a te asigura că pătura ponderată pe care o achiziționezi pentru copilul tău are efectul dorit, ține cont de aceste aspecte, pentru fiecare perioadă a dezvoltării:

Sugari

Păturile ponderate nu sunt indicate sub nicio formă copiilor sub vârsta de 2 ani. Ei sunt încă mult prea mici, corpul lor abia se formează și capacitățile lor de manevrare a obiectelor sunt încă reduse. Atât timp cât copilul nu poate folosi de unul singur pătura, nu va fi în siguranță sub ea.

Copii

Începând cu vârsta de 2 ani, păturile ponderate pot fi folosite la copii. Trebuie însă aleasă cu mare grijă, astfel încât să nu depășească 10% din greutatea sa, iar, la început, este indicat să o folosească doar sub supravegherea unui adult, care se va asigura că, așa cum menționam mai sus, copilul o poate manevra fără probleme și că se simte comod învelit cu ea.
Mărturiile părinților ai căror copii folosesc această pătură confirmă că, adeseori, cei din urmă recurg singuri la utilizarea păturii atunci când simt nevoia. [2]

Adolescenți

Adolescența vine la pachet cu o avalanșă de noi emoții, noi experiențe și noi decizii care pot duce la perioade prelungite de stres sau chiar anxietate. Este o etapă în care, poate mai mult decât oricând, un produs care poate trata stările neplăcute fără a crea efecte secundare este mai mult decât binevenit.


Pături ponderate produse 100% în România

patura-ponderata-femeie-invelitaÎn 2017 a luat ființă Hug Me Blanket, pături ponderate, realizate în România. În urma unor probleme cu somnul, Anamaria Pirea, fondatoarea brandului, a decis să își realizeze de una singură propriile pături ponderate, care să o ajute nu doar pe ea, ci și publicul larg.


”Ne propunem ca Hug Me Blanket să devină un reper pentru inițiativele din zona soluțiilor pentru un somn mai odihnitor, un stil de viață sănătos și stare de bine. Aducem plus-valoare acestui angajament prin colaborările strategice cu clinici specializate în terapie, somn și în tulburări de spectru autist.”, spune Anamaria Pirea.
A rezultat un produs de calitatea cea mai înaltă și personalizabil până în cele mai mici detalii.


Pe pagina de „customizare” a Hug Me Blanket, poți nota exact dimensiunile de lungime și greutate dorite pentru pătură, dar și înălțimea și greutatea ta, pentru ca echipa Hug Me Blanket să se asigure că pune la dispoziție pătura care ți se potrivește ție sau persoanei pentru care o comanzi.


Poți alege o umplutură doar din biluțe de plastic hipoalergenice sau din aceleași biluțe și vatelină Superball. Pătura vine la pachet cu o husă, de asemenea din materiale diferite (bumbac, flanel, micropolar sau poți opta pentru varianta cu două huse – bumbac și flanel). Husa este detașabilă, iar bilele din interior îți vor oferi o senzație plăcută de răcoare, indiferent de temperatura de afară.
În final, poți alege inclusiv modelul păturii și al husei din variantele de pe site, ori, poți trimite materialul tău preferat, din care îți vor confecționa o husă doar pentru tine sau pentru copilul tău.

Hug Me Blanket îți oferă o pernă cadou

Hug Me Blanket Vouchers-beneficii patura ponderata
https://www.hugmeblanket.ro/produse/

Iar până la 1 septembrie, la fiecare comandă de pătură Hug Me Blanket, vei primi gratuit o pernă și o husă de pernă asortată cu pătura, pentru pachetul complet al somnului odihnitor! O poți achiziționa pentru tine sau o poți dărui și tot ce trebuie să faci pentru a beneficia de ofertă este să adaugi codul „SLEEPWELL” în căsuța de „cod cupon”, înainte să finalizezi comanda.


La ce să fii atent când folosești o pătură ponderată

O pătură ponderată potrivită este cea în care te simți confortabil. Verifică să respecți indicii de greutate și, în cazul copilului tău, asigură-te că o poate folosi de unul singur, fără dificultăți. Ai grijă să alegi o pătură care conține materiale de calitate, hipoalergenice și care are bilele din interior distribuite egal.
Pătura ponderată nu este indicată în timpul somnului pentru cei care suferă de probleme de respirație, astm sau apnee, deoarece presiunea aplicată pe piept poate îngreuna și mai tare capacitatea pulmonară.

Acum că ai aflat totul despre beneficiile păturilor ponderate, rămâne doar să decizi dacă această îmbrățișare reconfortantă este pentru tine. Dacă da, profită de promoția Hug Me Blanket până la 1 septembrie!


Data actualizare: 24-08-2020 | creare: 24-08-2020 | Vizite: 7290
Bibliografie
[1] Pediatrics, Weighted Blankets and Sleep in Autistic Children—A Randomized Controlled Trial, disponibil la https://pediatrics.aappublications.org/content/134/2/298.long (consultat la data 6.08.2020)
[2] Kay Marner, Weighted Blankets as Therapy?, disponibil la https://www.additudemag.com/weighted-blankets-as-therapy/ (consultat la data 6.08.2020)
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!