Beneficiile sportului regulat sunt mai mari pentru femei decât pentru bărbați

©

Autor:

Beneficiile sportului regulat sunt mai mari pentru femei decât pentru bărbați
Studiul publicat în Journal of the American College of Cardiology abordează diferențele de sex în asocierea dintre activitatea fizică și mortalitatea din orice cauză, respectiv mortalitatea cardiovasculară, într-o cohortă reprezentativă la nivel național al adulților din SUA.
Deși se cunoaște că o cantitate mai mare de activitate fizică este asociată cu reducerea mortalității cardiovasculare și a mortalității din orice cauză, se observă că femeile sunt în general mai puțin active fizic decât bărbații, o diferență de gen care începe devreme în viață și persistă în timp. Studiul a analizat datele a 646.279 de participanți adulți din sondajul național NHIS între anii 1997 și 2017, excluzând participanții cu afecțiuni preexistente majore sau cu date relevante lipsă.

Rezultatele indică faptul că, deși ambele sexe au un beneficiu maxim în supraviețuire la 300 de minute de activitate fizică moderată până la viguroasă pe săptămână, femeile obțin o reducere semnificativ mai mare a mortalității din orice cauză (24%) comparativ cu bărbații (18%) pentru aceeași doză de exercițiu regulat. Acest model se menține constant pentru mortalitatea cardiovasculară, cu femeile obținând o reducere mai mare a riscului comparativ cu bărbații. Beneficiile sunt observate în mod consistent peste diferite măsuri și tipuri de activitate fizică, inclusiv frecvența, durata pe sesiune și intensitatea activității fizice aerobice, precum și frecvența activităților de întărire musculară.

Studiul sugerează că femeile ar putea obține în mod proporțional beneficii mai mari decât bărbații pentru o doză dată de activitate fizică, ceea ce ar putea informa eforturile de a închide „decalajul de gen” în activitatea fizică și de a optimiza rezultatele legate de activitate fizică pentru toți. Aceste constatări ar putea motiva în mod special femeile care sunt în prezent mai puțin angajate în activitate fizică, sugerând că chiar și angajamentele modeste în activitate fizică pot oferi beneficii substanțiale pentru sănătate. Limitările studiului includ potențialul pentru erorile de raportare autoevaluată și influența factorilor de confuzie nemăsurați, însă rezultatele oferă o perspectivă valoroasă asupra importanței considerării diferențelor de sex în recomandările legate de activitatea fizică și în eforturile de îmbunătățire a sănătății publice.

sursa: News Medical

Data actualizare: 22-02-2024 | creare: 22-02-2024 | Vizite: 250
Bibliografie
Women reap greater health benefits from exercise than men, link: https://www.news-medical.net/news/20240219/Women-reap-greater-health-benefits-from-exercise-than-men.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Câte calorii consumi când mergi vs când alergi?
  • Precizia gadget-urilor sportive diferă în funcție de locul în care sunt plasate
  • O oră de exerciții fizice pe săptămână poate preveni depresia
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum