Berea fără alcool ar putea fi un mediu propice de culturi bacteriene

©

Autor:

Berea fără alcool ar putea fi un mediu propice de culturi bacteriene
În contextul în care cererea de bere cu conținut scăzut de alcool a crescut în ultimii ani, întrebările legate de siguranța consumului acestor băuturi au devenit din ce în ce mai pertinente. Un studiu recent publicat în Journal of Food Protection a abordat problema creșterii bacteriene în berile cu conținut scăzut sau fără alcool. Acesta a investigat impactul variabilelor antimicrobiene, precum temperatura de depozitare, pH-ul și concentrațiile de etanol, asupra populațiilor bacteriene comune în aceste tipuri de bere.
Pentru a efectua acest studiu, cercetătorii au inoculat mostre controlate de bere non-alcoolică cu cinci tulpini bacteriene (Escherichia coli, Salmonella enterica și Listeria monocytigenes) și au monitorizat creșterea bacteriană pe o perioadă de 63 de zile. Eșantioanele de bere au fost ajustate în termeni de pH (4,20, 4,50 și 4,80) și conținut de etanol (<0,50% și 3,20% ABV) și au fost depozitate la temperaturi de 4 și 14°C.

Conform analizei statistice ANOVA, cea mai mare influență asupra creșterii bacteriene a fost exercitată de conținutul de alcool și temperatura de depozitare. În berile non-alcoolice, un pH scăzut a fost asociat cu o reducere semnificativă a populațiilor de E. coli și S. enterica la o temperatură de 4°C. Cu toate acestea, la o temperatură de 14°C, aceste tulpini bacteriene au arătat o creștere indiferent de pH. L. monocytigenes a fost mai puțin rezilientă, populația acesteia scăzând sub limita de detecție în câteva zile.

Studiul sugerează că berile cu conținut scăzut de alcool sunt mai eficiente în prevenirea creșterii patogenilor, în timp ce berile non-alcoolice sunt mai susceptibile. Ca atare, cercetătorii recomandă pasteurizarea acestor tipuri de băuturi, precum și filtrarea sterilă și adăugarea de conservanți ca măsuri suplimentare de reducere a riscului microbiologic.

Aceste descoperiri sunt relevante pentru profesioniștii din domeniul medical și pentru industria alimentară, deoarece evidențiază necesitatea unei evaluări riguroase a siguranței în procesul de producție a berilor cu conținut scăzut sau fără alcool. Întrucât aceste tipuri de bere sunt susceptibile la contaminare și creștere bacteriană, sunt necesare măsuri stricte pentru a asigura siguranța consumatorilor.

sursa: News Medical
foto: DALL·E 3

Data actualizare: 27-10-2023 | creare: 27-10-2023 | Vizite: 490
Bibliografie
Non-alcoholic beers may be a happy hour for bacteria, study warns, link: https://www.news-medical.net/news/20231026/Non-alcoholic-beers-may-be-a-happy-hour-for-bacteria-study-warns.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum