Boala inflamatorie intestinală crește riscurile de complicații pentru femeile însărcinate

©

Autor:

Boala inflamatorie intestinală crește riscurile de complicații pentru femeile însărcinate
Boala inflamatorie intestinală (BII) poate prezenta numeroase complicații în cursul evoluției patologice, riscul fiind semnificativ crescut mai ales în cazul femeilor însărcinate, conform unui nou studiu. Lucrarea, realizată de către cercetătorii din cadrul University of Missouri School of Medicine, s-a bazat pe informațiile obținute din analizarea a peste 8 milioane de cazuri de gravide cu BII, ridicând un semnal de alarmă referitor la complicațiile pe termen scurt și lung ale acestei boli și asupra copiilor.
Termenul de BII este folosit pentru a desemna boli precum rectocolita ulcero-hemoragică și boala Crohn. În cadrul acestor patologii, tractul gastrointestinal este intens afectat, mucoasa intestinală prezentând zone cu inflamație cronică și, în unele cazuri, zone de ulcerații și de necroză, cu sângerări multiple. Cu toate că se poate întâlni la orice vârstă și poate fi determinată de numeroși factori, BII prezintă un vârf de incidență în cazul tinerilor, mai ales de sex feminin, prin profilul hormonal specific vârstei reproductive.

Despre BII și despre studiul de față, profesorul Yezaz Ghouri, MD, a afirmat: „IBII este o boală incurabilă, iar natura sa recidivantă reprezintă o povară pentru cele aproximativ 3 milioane de bărbați și femei diagnosticați din SUA. Deoarece această boală tinde să afecteze femeile în perioada de vârf de fertilitate, am vrut să știm impactul BII asupra mamelor și asupra copiilor. Din cunoștințele noastre, acest studiu este cel mai cuprinzător din domeniu, folosind date de la numeroase instituții din 48 de state."

Rezultatele studiului au evidențiat o incidență mai mare a diabetului gestațional la femeile gravide diagnosticate cu BII anterior, alături de o frecventă semnificativă a hemoragiilor post-partum, a complicațiilor hipertensive, a greutății scăzute a fătului la naștere, a nașterii premature și chiar a avortului spontan. De asemenea, s-au observat perioade mai lungi de spitalizare pentru femeile cu BII, necesitând intervenții medicale suplimentare și costisitoare post-partum.

Profesorul Yezaz Ghouri a adăugat: „Pe baza constatărilor noastre, sugerăm faptul că femeile cu BII ar trebui să să fie tratate intens și prompt pentru a obține remisia bolii înainte de a rămâne însărcinate. Rezultatele studiului nostru ilustrează importanța ca BII să fie controlată în mod optim înainte de concepție.”

sursa: Science Daily
foto: University of Missouri School of Medicine

Data actualizare: 05-08-2022 | creare: 05-08-2022 | Vizite: 245
Bibliografie
Inflammatory bowel disease increases risks for pregnant women, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220803112620.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mecanismul genetic din bolile inflamatorii intestinale
  • Potrivit unei analize, există o legătură puternică între boala inflamatorie intestinală și boala celiacă
  • O mutație genetică poate afecta bariera intestinală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum