Brăila: Trei cazuri de tuberculoză într-o şcoală din municipiu; două dintre cazuri sunt contagioase

Data publicării: 23-05-2019

Trei elevi ai Şcolii "Nikos Kazantzakis" din municipiul Brăila au fost depistaţi cu tuberculoză şi se află internaţi sub tratament la Spitalul de Pneumoftiziologie din Brăila, două dintre cazuri fiind contagioase, iar unul cu tuberculoză extrapulmonară, potrivit informaţiilor furnizate AGERPRES de reprezentantul unităţii medicale, dr. Virginia Boboc.

"Primul caz a fost confirmat în luna aprilie, la o fetiţă de 14 ani, care este internată şi are tratamentul început. Fetiţa respectivă era în abandon şcolar de două luni. Al doilea caz a fost diagnosticat în luna mai, la fratele acesteia, elev în clasa a III-a în aceeaşi şcoală. El nu este contagios, are o altă formă de tuberculoză, tuberculoză extrapulmonară. În luna mai, a fost diagnosticată o altă fetiţă, care vine dintr-un focar familial, tatăl său a decedat în 2014 de tuberculoză, iar mai mulţi membri ai familiei au avut tuberculoză. Ea a fost depistată pozitiv, contagios, iar în acest caz s-a început tratamentul săptămâna trecută. Sunt trei cazuri care nu au legătură unul cu celălalt. Copiii vor sta internaţi timp de două luni, perioadă în care li se va administra patru tipuri de medicamente", a explicat dr. Boboc.

Întrebată dacă a fost declanşată o anchetă epidemiologică în Şcoala "Nikos Kazantzakis", unde învaţă cei trei elevi depistaţi cu tuberculoză şi unde există 120 de elevi şi 30 de profesori, dr. Virginia Boboc a ridicat o problemă cu care se confruntă Spitalul de Pneumoftiziologie din Brăila în prezent, anume lipsa testului la tuberculină, deoarece nu există aviz de punere a acestuia pe piaţă.

"Problema este că, pentru a face controlul contacţilor, noi avem nevoie de testul la tuberculină, care din păcate, de la sfârşitul lunii martie, când a expirat, nu s-a mai pus pe piaţă. Să vedem dacă reuşim să facem rost de aceste teste, pentru care tot dăm telefoane la Unifarm. Am luat legătura cu coordonatorul naţional pe tuberculoză, dr. Munteanu Ioana, de la Bucureşti şi i-am explicat că avem o situaţie specială. El există în depozitul Unifarm, dar nu au dreptul de a-l pune pe piaţă, aşteaptă încă un aviz, ultimul aviz. Urmează să primim tabelele cu profesorii şi elevii şi vom începe ancheta. Dacă se mai constată un caz pozitiv, atunci ar fi vorba despre un focar în şcoală şi trebuie anunţat DSP-ul, care va lua măsuri alături de noi", a mai precizat dr. Virginia Boboc.
Sursa: Agerpres, 23-05-2019, Vizualizari 119
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.