Bucurestenii si-au testat ’varsta’ plamanilor

Data publicării: 31-05-2008

Bucurestenii au avut ocazia, sambata, in cadrul campaniei "HELP - Pentru o viata fara tutun", sa-si testeze "varsta" plamanilor si concentratia de monoxid de carbon din aerul expirat.
In cadrul campaniei, ce se desfasoara concomitent in cele 27 de state ale Uniunii Europene, fumatorii activi si cei pasivi au fost invitati intr-un stand amplasat in Piata Revolutiei din Capitala unde au suflat intr-un spirometru pentru a afla in ce masura fumatul, activ sau pasiv, le-a afectat plamanii.
Volumul Expirator Maxim pe Secunda (VEMS) este unul dintre indicatorii functiei pulmonare si depinde de varsta, sexul si inaltimea fiecarui indivind.
Prin masurarea VEMS se identifica riscul de boala pulmonara si se pune diagnosticul de boala obstructiva cronica (BPOC) sau astm bronsic.
Fumatul duce la imbatranirea plamanilor inainte de vreme si creste concentratia de monoxid de carbon (CO) din plamani, acesta fiind un gaz toxic, potential letal, rezultat in urma arderilor substantelor organice.
Riscul este mare si pentru nefumatorii care inhaleaza CO atunci cand stau in spatii inchise in care se fumeaza.
Potrivit directorului executiv al Autoritatii de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (ASPMB), Adrian Neacsu, Ziua Mondiala fara Tutun, celebrata in toata lumea pe 31 mai, are ca tema principala in acest an prevenirea fumatului in randul copiilor si tinerilor.
Adrian Neacsu a declarat ca, in lume, majoritatea fumatorilor au debutat inainte de 18 ani, iar fetele incep sa fumeze din ce in ce mai mult si la varste fragede.
Daca trendul actual se pastreaza, in jur de 250 de milioane dintre copiii si tinerii de azi vor muri pe parcursul vietii ca urmare a consumului de tutun.
Statisticile arata ca in Romania exista circa cinci milioane de fumatori, dintre care mai mult de jumatate au inceput sa fumeze inainte de a implini 18 ani.
Pe plan mondial, fumatul reprezinta cel mai important factor de risc ce ameninta sanatatea oamenilor, iar la fiecare sase secunde un om moare din cauza fumatului.
Adrian Neacsu a prezentat cateva dintre masurile luate de autoritatile romane pentru a stopa fumatul in randul tinerilor.
Astfel, din ianuarie 2009, se interzice comercializarea produselor din tutun in incinta si in jurul spitalelor si unitatilor de invatamant, cu exceptia universitatilor.
In spatiile publice, fumatul va mai fi permis numai in incinte special amenajate.
De asemenea, in restaurante si baruri, spatiile pentru fumat vor reprezenta maxim 50% din suprafata destinata clientilor.
Ministerul Sanatatii va demara, in anul in curs, un program prin care se va asigura gratuit consultatie si medicamente pentru tratarea dependentei de nicotina, in acest sens fiind alocati 20 de milioane de lei.
De asemenea, prin Ordonanta Guvernului nr.5/2008 sunt stabilite restrictii mai dure pentru fumatul in spatiile publice.
Acest act normativ prevede, printre altele, ca incepand cu 1 iulie 2008 se introduce obligativitatea inscriptionarii produselor din tutun cu pictograme.
Adrian Neacsu a facut un apel la persoanele publice, personalitatile, vedetele si alti creatori de opinie sa se abtina de la fumat in public.
Intrebat de ziaristi de ce Romania nu interzice total fumatul in localurile publice, asa cum s-a intamplat in multe state din Uniunea Europeana, Adrian Neacsu a raspuns ca tara noastra are anumite "particularitati" de care trebuie sa se tina seama.
31-05-2008, Vizualizari 468
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.