Buzău: Generator şi echipamente de ultimă generaţie la Centrul de Transfuzii pentru păstrarea rezervelor de sânge şi plasmă

Data publicării: 10-07-2024

Buzău: Generator şi echipamente de ultimă generaţie la Centrul de Transfuzii pentru păstrarea rezervelor de sânge şi plasmă Centrul de Transfuzie Sanguină dispune de bănci de sânge moderne pentru a putea conserva şi stoca în siguranţă lichide biologice la temperaturi de la minus 30 până la 6 grade Celsius şi generator pentru a prelua sarcina în situaţia unor întreruperi de energie electrică.

Potrivit conducerii centrului, camerele în care sunt păstrate rezervele de sânge şi plasmă dispun de aparate de aer condiţionat care asigură o temperatură constantă astfel încât congelatoarele şi frigiderele să nu se supraîncălzească pe timp de caniculă. În contextul valului de căldură, şi consumul de energie electrică a crescut.

"Rezervele de sânge sunt păstrate în condiţii specifice, avem bănci de sânge, echipamente care păstrează rezervele între 2 şi 6 grade Celsius şi plasma la temperaturi de -30 de grade Celsius. Avem toate echipamentele necesare pentru stocarea şi păstrarea sângelui, prin urmare căldura nu afectează în niciun fel conservarea rezervelor. Avem echipamente cu temperatură controlată, cu alarme, înregistrarea permanentă a valorilor termice. Sângele este un lichid biologic destul de perisabil şi pentru a putea fi transfuzat unui pacient în condiţii de siguranţă este foarte importantă conservarea şi stocarea, prin urmare nu se face rabat la nimic. Avem şi generator, în cazul penelor de curent, trecem pe generator şi nu se întrerupe aparatura, sunt echipamente sensibile. Avem aparate de aer condiţionat care să ne asigure o temperatură constantă în interior, cu termometre în fiecare cameră pentru ambientul congelatoarelor şi frigiderelor. Consumul de curent este mare vara pentru că toate aparatele de aer condiţionat funcţionează la capacitate maximă astfel încât să poată asigura temperatura ambientală", a precizat, pentru AGERPRES, directorul Centrului de Transfuzii, Adriana Crăciun.

Temperaturile caniculare şi perioada concediilor a scăzut totodată şi numărul de donatori, motiv pentru care Centrul de Transfuzii organizează campanii şi colecte mobile.

"Numărul de donatori a mai scăzut, am revenit la un număr de 30-40 de donatori pe zi, dar facem colecte mobile, nu avem probleme de stocuri, ne ajung şi pentru spitalele noastre dar şi pentru Bucureşti. Dacă nu vin donatorii la noi, mergem noi către ei. Vin mai puţini în această perioadă, ţinând cont şi de perioada concediilor dar realizăm colecte mobile cu colaboratorii noştri la perioade de trei luni", a declarat sursa citată.
Sursa: Agerpres, 10-07-2024, Vizualizari 29
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.