ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

Cum incurajam adolescentii

Autor: Psihoterapeut Claudia Mioara Tălpeanu

Stiati ca toti adolescentii au nevoie de incurajari?
Orice adolescent are nevoie, mai mult decat in oricare etapa a vietii, sa se simta important pentru adulti si cu atat mai mult pentru adultii semnificativi din viata lui: in primul rand pentru parinti, bunici, grup social apropiat, profesori, indrumatori.
Are nevoie sa auda cuvinte de lauda, cuvinte de incurajare, pentru a sti ca este iubit, valoros, vazut, recunoscut, pentru a-si mentine echilibrul psiho-emotional si mental, pentru a-si structura propria identitate.
Daca exista o etapa a vietii in care oamenii au o nevoie mai accentuata de cuvinte de incurajare si lauda sincera si obiectiva, aceea este fara tagada, adolescenta.
Asadar:
- Aratati adolescentului dumneavoastra ca va doriti sa colaborati cu el bazandu-va pe comunicare, disponibilitate deschisa si negociere.
- depune eforturi, in ciuda tendintei de a fi negativist, pentru a identifica realizarile punctuale ale adolescentului si a i le evidentia.
- alege actiuni precise si demne de lauda si transformale in ocazii de incurajare prin cuvinte. Nu uita!! Pe primul loc este sinceritatea!
Cand nu poti lauda rezultatele lauda eforturile (ex. "dragul meu progresezi serios la ....". "Apreciez foarte mult eforturile intense pe care le depui". "Vreau sa stii ca imi esti de foarte mare ajutor si ca iti sunt recunoscatoare.")
Adolescentul va simti astfel ca este important si ca munca lui a fost remarcata, apreciata, ceea ce ce-l va motiva.
- Rasplatiti eforturile, nu perfectiunea.
Focusarea atentiei pe aspectele negative reprezinta esecul majoritatii parintilor, profesorilor.
- Indiferent ca esti mama sau tatal adolescentului uitate in ochii fiului sau ficei tale, pune-i mainile pe umeri sau i-ai mainile in palmele tale si spunei: "Am sa-ti marturisesc ceva extrem de important pentru mine. Vreau sa ma asculti cu atentie. Te iubesc foarte mult!", apoi ofera-i o imbratisare sincera.
Poti gasi diferite expresii pentru a-i transmite afectiunea. Iti propun ca sursa de inspiratie urmatoarele variante:
"Ma simt mandru (a) cand ma gandesc la tine."
"Azi, parca ai soarele in par."
"Ce puternic esti!"
"Poate ca esti tacut, dar cand vorbesti, vorbesti bine."
Si cum ai ajuns, impreuna cu mine, pana in acest punct, si pentru ca iti iubesti adolescentul si te respecti pe tine insuti, TE PROVOC.
Si pentru ca eu insami, acum, sunt mama unei adolescente aleg sa fac acelasi exercitiu pe care ti-l propun si tie in continuare:
* noteaza-ti intr-o agenda exemplele de mai sus si citestele cu voce tare, de mai multe ori, cand esti singur. Creaza-ti apoi propriile expresii de afectiune, incurajare, lauda potrivite adolescentului tau, trasaturilor sale fizice si de caracter, activitatilor si preocuparilor din viata sa. Din cand in cand adreseaza-i cate o expresie adolescentului tau, sau lipeste-i cate un postit pe oglinda de la baie cu cateva cuvinte mobilizatoare pe care il va vedea cand se va trezi.
Poti copia sau decupa citate inspirationale, gasite in diverse publicatii sau surse media, la care adauga doar cateva cuvinte precum: "m-a facut sa ma gandesc la tine."
Fi un parinte sustinator si cauta soarele din spatele norilor.
NU UITA: Prima dintre nevoile fundamentale ale adolescentului este aceea de a simti iubire emotionala din partea adultilor importanti din viata sa. TU ESTI ACEL ADULT.

 
Programare