ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

Copil TEFLON - parinte VELCRO

Autor: Psihoterapeut Claudia Mioara Tălpeanu

Copil TEFLON - parinte VELCRO. Copil problema - parinte neputincios.


Psihologul M. Daniel Kemp, renumit in Quebec, Canada, foloseste pentru prima oara denumirea metaforica "copilul tip teflon" pentru a desemna o persoana, personalitate, cu caracter nou. Asa cum, probabil bine stii deja, TEFLON este numele unei companii ce produce o substanta chimica datorita careia nimic nu se lipeste de instrumentele ce o contin, respectiv cele folosite in bucatarie. Acest termen folosit de catre M. Daniel Kemp pentru a reprezenta o persoana cu un caracter nou, din generatiile tinere de copii, de care, din punctul de vedere al persoanelor cu caracter traditional - respectiv majoritatea parintilor si a educatorilor "nu se lipeste nimic".
Tot M. Daniel Kemp foloseste, pentru prima oara, de asemenea cuvantul opus "VELCRO" pentru a reprezenta tipologia persoanelor de care se lipeste orice. Aceste persoane de tip velcro sunt cele cu caracter traditional, persoane ce pot fi suficient de usor manipulate prin inducerea vinovatiei.
Diferenta dintre cele doua tipologii predispune la manifestari conflictuale ce culmineaza cu etichetarea copiilor tip teflon ca si copii problema.
In tipurile actuale, societatea actuala, toate familiile contin un amestec de caractere noi si traditionale, teflon si velcro. Cu fiecare generatie noua numarul caracterelor teflon creste tot mai mult ceea ce are sens logic.
Aceste persoane tip TEFLON, cu caracter nou, sunt mult mai ancorate in prezent fiind inovative, intuitive, creative, parand de nestavilit pentru tipologia traditionala.
Privind in profunzime putem observa faptul ca ambele tipologii au in esenta aceleasi nevoi existentiale insa ordinea importantei nevoilor este diferita.


Nevoile tipului traditional sunt ordonate astfel, conform importantei acordate:


1. nevoia de siguranta
2. nevoia de afectiune
3. nevoia de comunicare
4. nevoia de respect


Nevoile tipului nou de caracter sunt in urmatoarea ordine:


1. nevoia de respect
2. nevoia de comunicare
3. nevoia de afectiune
4. nevoia de siguranta


Sesizezi diferenta?
De aici apare ruptura conflictul intre cele doua tipologii de caractere.
Copilul nou - teflon - intampina dificultati atunci cand cea mai importanta nevoie a sa, nevoia de respect, este neimplinita.
Mai putem sustine in acest caz faptul ca acesti copii sunt "copii problema?"
Copii teflon au nevoie sa fie respectati pentru ceea ce sunt, ca fiinte umane. Au nevoie ca ceea ce ei gandesc sa fie luat in considerare, ceea ce traiesc sa conteze pentru tine, tu cel cu caracter traditional!
Au nevoie ca ceea ce ei cred si isi doresc sa conteze.
Ca parinte sau educator te poti simti depasit, neputincios, ofensat, vinovat, coplesit, sunt convinsa ca poti gasi cu ce sa completezi lista frustarilor sau poti alege sa tii cont de specificitatea noii generatii din care cu siguranta si copilul tau face parte.
Copilul tau, al meu, al celorlati ca noi, are nevoie de un parinte respectos si ferm pentru a-l iubi si a se simti binecuvantat cu el. Bucura-te impreuna cu el, respecta-l mai mult, asculta-l mai mult decat pentru a-l corecta sau a-l modela asemeni tie. Traim timpuri sociale noi in care cu siguranta tie nu iti este mai usor sa te adaptezi de fiecare data. Invata de la copilul tau sa lasi sa treaca pe langa tine manipularea si vinovatia.
Copilul tau va incerca sa faca totul pentru a te manipula, pentru a te convinge pana unde poate merge; cu cat tu vei fi mai ferm, cu atat te va respecta mai mult. Perioada de testare nu dureaza la nesfarsit.
Ceea ce ii ceri tu ca parinte sau ca educator, trebuie sa fie inteligent si logic, cu sens pentru el, copilul nou. Va fi necesar sa-i explici de ce el trebuie sa faca ceva anume, sa-i asculti punctul de vedere cu toata deschiderea. Va fi necesar sa-i dai copilului tau un motiv adevarat pentru ceea ce tu impui si sa asculte deschis mental motivatia sa adevarata. Doar astfel veti decide apoi care este atitudinea cea mai buna pe care o puteti avea.
Fara a comunica eficient armonia ramane departe. Crezi ca comunici eficient atunci cand ceea ce tu transmiti reprezinta chineza pentru copilul tau?
De cate ori nu ti-ai spus "parca vorbesc in alta limba!" in relatia cu copilul?
Ei bine, da. Chiar vorbim limbi diferite.
Soutia?
Invata si tu "limbajul" copilului tau cu caracter nou si vei vedea ca il va invata apoi si el pe al tau doar pentru ca asa se va simti respectat, important iubit.
In esenta... nu acesta lucrul ce iti doresti si tu sa-i transmiti?
Doar asa va exista o relatie solida, autentica, evolutiva.
Tot comunicarea defectuaosa este in fond si una dintre cele mai mari probleme ale sistemului de invatamant actual.
Copilul cel nou, copilul teflon, care ajunge sa fie catalogat ca si copil problema nu face decat sa incerce sa evite societatea sau sa se razbune pe ea. Comportamentul sau este de fuga. Intampina piedici in a-si gasi propria ratiune de a fi.
Ce-i lipseste?
Ce nu are?
Ce nu ii ajunge?
Ei bine, realitatea este ca de foarte multe ori adultii din jurul sau sunt prea ocupati cu a-i impune credintele si valorile lor, in loc sa-l considere drept ceea ce este: o fiinta umana ce are ceva de adus la evolutia si progresul societatii umanitatii.

 
Programare